Karlovy Vary, keizerlijke pracht in Tsjechië

Karlovy Vary (Karlsbad in het Duits) is een bekend kuuroord in het noorden van Tsjechië, vlakbij de Duitse grens. De stad heeft een fantastisch mooi centrum en is een prima tussenstop onderweg naar Praag of Dresden. Wij bezochten de stad medio april onderweg naar de Sächische Schweiz.

Geschiedenis van Karlovy Vary

De stad ligt in het dal van de rivier de Eger waarbij het gebied met de bronnen zich uitstrekt in het smallere zijdal van de rivier Teplá. De eerste nederzettingen waren al aanwezig in de bronstijd, maar de echte stad werd gesticht door de Duitse keizer Karel IV in 1370, hieraan dankt de stad ook haar naam.

Na een grote brand begin 18e eeuw werd de stad opnieuw gesticht door de Oostenrijkse keizer Josef I. Deze keizer gaf de stad haar huidige aanzien als mondain kuuroord. In de 19e eeuw zette deze groei fors door, mede dankzij de komst van de spoorwegen. De stad bezit 12 bronnen waar water van zo’n 72 graden uit omhoog spuit.

Te zien en te doen in Karlovy Vary

Als je de behoefte hebt om te kuren zit je in Karlovy Vary helemaal goed. De stad zit telt vele comfortabele hotels waar je in een zachte badjas van warm bad naar warm bad kunt poedelen En doordat in Tsjechië het prijsniveau fors lager ligt dan in Nederland, is het allemaal heel betaalbaar.

Er schijnt vanuit het water een heilzame werking uit te gaan. De stad is dan ook goed gevuld met kuurgangers die met de kenmerkende platte bekers door de stad slenteren en deze regelmatig bijvullen. Bij bijvoorbeeld de Mlýnská kolonáda kun je het water vers uit de bron pakken.

Maar ook voor de niet-kuurders biedt Karlovy Vary genoeg dingen om te zien en om je te vermaken. Het centrum bestaat grotendeels uit grote herenhuizen met een hevig suikertaartengehalte zoals je die wel meer in Midden-Europa vindt. Het neo-barok vormt een prettige aanslag op je tandglazuur. Een wandeling vanaf het station langs de rivier Teplá naar het Grandhotel Pupp voert langs dure hotels, wellnesspraktijken, shiny juwelierswinkels. Er zijn overigens ook nog diverse bouwwerken uit de Sovjet-tijd (zoals de Juri-Gagarin-Kollonade en het afzichtelijke Hotel Thermal), die prettig detoneren met de neo-barokke-stijl.

Boven het centrum vind je de Russische-Orthodoxe kerk met prachtige gouden koepels en een spectaculair interieur. En achter Grandhotel Pupp is er een kabeltreintje naar het uitzichtspunt Diana, met een restaurant en uitkijktoren.

Met de trein naar Karlovy Vary

Karlovy Vary ligt aan de hoofdspoorlijn die vanaf de Duitse grens bij Cheb naar het Elbedal bij Usti nad Labem loopt. Hierop rijden elke twee uur doorgaande sneltreinen. Vanuit Nederland reis je het makkelijkst per ICE naar Nürnberg. Vanaf Nürnberg verder per regionale naar Cheb en per sneltrein naar Karlovy Vary. Ook kun je per EuroCity via Dresden en Usti nad Labem naar Karlovy Vary reizen. Een fraaie alternatieve route is de stoptrein die via Johanngeorgenstadt naar Karlovy Vary rijdt over de “Erzgebirgischer Semmering”.

Het station van Karlovy Vary ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het centrum aan de andere kant van de Eger. Je kunt eventueel doorreizen naar station “Karlovy Vary Dolni” wat direct tegen het centrum aanligt, alleen is deze treindienst niet erg frequent.

Het goede nieuws: Karlovy Vary is prima te bereizen met de voordelige First Minute Tickets van de Tsjechische Spoorwegen. Zo boek je bijvoorbeeld al een enkele reis vanaf een Duits grensstation als Emmerich of Bad Bentheim of vanuit Brussel naar Karlovy Vary al vanaf €19! Vanuit Nederland zijn de voordelige Sparpreis-tickets van Deutsche Bahn een goede optie, een enkele reis Nederland-Tsjechië boek je vanaf €39,90.

En een reis naar Karlovy Vary is prima te combineren met bestemmingen zoals de Harz en de Säsische Schweiz, Praag of Leipzig. Prachtige mogelijkheden voor een treinrondreis naar Duitsland of Tsjechië.

Overnachten in Karlovy Vary

Doordat Karlovy Vary als kuuroord veel toeristen trekt, is er een enorme keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Het prijsniveau in Tsjechië ligt een stuk lager dan in Duitsland of Nederland, prima om dus eens een nachtje extra luxe te slapen.

Wij hebben zelf overnacht in de Rêvelton Suites Karlovy Vary. Voor slechts €33 p.p. hadden we een enorme suite met ruime slaapkamer, badkamer en grote keuken met zitgelegenheid. Het ontbijt was niet inbegrepen, maar op de begane grond is een bageltentje waar je voor een paar Euro prima kunt ontbijten. Het hotel ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het station aan de rand van het centrum.

Genoeg redenen om Karlovy Vary te bezoeken!

1 reactie

  1. Gerrie Beantwoorden

    Mooi geschreven. Erg leuk om op deze manier aan nieuwe ideeën te komen voor een paar dagen weg.
    Ik blijf je volgen. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *