Wernigerode en de Harz

Naast tips voor voordelig treinreizen en de beste manieren om tickets te boeken, vertel ik ook graag over de mooiste treinreisbestemmingen. Voor veel mensen betekent een vakantie plannen standaard een vliegticket boeken naar bijvoorbeeld Rome of Gran Canaria, maar dichter bij huis valt er nog zoveel moois te ontdekken. Daarom als trein-alternatief: Wernigerode in Duitsland.

Wernigerode

Wernigerode is een stadje (33.000 inwoners) aan de noordkant van de Harz in het westen van de deelstad Sachsen-Anhalt. De plaats ligt net over de grens van Nedersaksen en dus ook net in het voormalige Oost-Duitsland. De stad heeft wortels die teruggaan naar de 12e eeuw en werd lange tijd bestuurd door de graven van Wernigerode, na de 15e eeuw heersden de graven van Stolberg over de stad.

Doordat de stad in de Tweede Wereldoorlog (relatief) weinig bombardementen te verduren kreeg en na 1945 er in de DDR weinig nieuwbouw is gepleegd, is het oude stadscentrum goed bewaard gebleven. Hoewel de oude stadswallen geslecht zijn, staan de typische vakwerkhuizen en het stadhuis uit 1277 nog fier overeind.

Het stadhuis van Wernigerode

Het centrum omvat vele straatjes waar je heerlijk kunt slenteren tussen de prachtige huizen. Ook zijn er een aantal parken waar het bij mooi weer goed toeven is. Het centrale marktplein bij het stadhuis heeft diverse terrasjes met gezellige café’s en restaurants.

Verder te zien in Wernigerode

Hoog boven de stad ligt het slot van Wernigerode met een mooi uitzicht over de stad en een museum over de historie van de graven van Wernigerode en Stolberg. In de stad zijn ook nog diverse musea, zoals het Luchtvaartmuseum en Brandweermuseum. Daarnaast biedt het centrum nog een aantal bijzondere huizen zoals het “kleinste huis” en het “scheve huis“.

Uitstapjes vanuit Wernigerode

Dé toeristentrekker van Wernigerode zijn de Harzer Schmalspurbahnen. Op een smalspoornet van in totaal 140 kilometer rijdt men met stoomtreinen (en enkele dieseltreinen) door de Harz. De grote toeristentrekker is de spoorlijn naar de Brocken. Niet alleen was deze bergtop tijdens de DDR-tijd gesloten omdat de Russen hier een afluisterpost hadden, maar het is ook de hoogste berg van Noord-Duitsland met 1141 meter. De rit met de stoomtrein naar deze bergtop is een ware belevenis.

Smalspoorstoomtrein van de Harzer Schmalspurbahnen

Vanuit Wernigerode zijn ook makkelijk uitstapjes mogelijk naar omliggende plaatsen. Zoals het middeleeuwse stadje Quedlinburg waarvan het centrum is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Maar ook een interessante stad als Leipzig ligt op dagtripafstand vanaf Wernigerode.

En de Harz is natuurlijk een fantastisch gebied voor het maken van wandelingen. Vanuit Wernigerode loop je direct de uitgestrekte Duitse wouden en de heuvels in. En met de combinatie wandelen plus bus of (stoom)trein zijn er nog meer mogelijkheden. Klik hier voor wandelmogelijkheden vanuit Wernigerode

Bij verblijf in een hotel in Wernigerode kun je gebruik maken van de HATIX-gastenkaart. Met deze gastenkaart reis je gratis op alle buslijnen in de Harz (waaronder van Wernigerode naar Quedlinburg en veel andere plaatsen in de omgeving). De HATIX-kaart geldt niet op de stoomtreinen van de Harzer Schmalspurbahnen, maar daarvoor zijn weer andere meerdaagse kaarten voor verkrijgbaar.

Met de trein naar Wernigerode

Wernigerode ligt op ongeveer 6,5 uur treinen vanuit Amsterdam Centraal. Vanaf Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo reis je per directe IC-trein naar Hannover. Vanaf Hannover per regionale trein (met airconditioning en stopcontacten) reis je richting de Harz, met een overstap in Goslar.

Een retourtje Nederland-Wernigerode vv is verkrijgbaar vanaf €59 plus €9 zitplaatsreservering (aan te raden in het hoogseizoen en op vrijdag/zondag). Via de Sparpreis-finder van Deutsche Bahn is makkelijk te achterhalen op welke data en treinen de tickets het voordeligst zijn.

De Westerntor in Wernigerode, het gelijknamige treinstation van de Harzer Schmalspurbahnen ligt 100 meter verderop.

Overnachten in Wernigerode

Voor de liefhebbers van stoomtreinen is Hotel Altora een aanrader. De kamers bieden uitzicht op het depot van de Harzer Schmalspurbahnen en de drankjes in het restaurant worden bezorgd per modeltrein. Ook in het historische centrum zijn diverse hotels zoals Hotel Alt Wernigeröder Hof of Hotel Alte Brennerei.

De Treinreiswinkel biedt een arrangement inclusief treinretour, overnachtingen en een meerdaagse kaart voor de stoomtreinen met verblijf in Hotel der Kräuterhof in Drei Annen Hohne. Dit hotel ligt tegenover het knooppunt van HSB-stoomtreinen en is een mooi uitgangspunt voor wandelingen en excursies per stoomtrein.

Kortom, laat het vliegtuig vliegen en ga lekker een paar dagen per trein naar Wernigerode de Harz!3 reacties

    • metdetreinnaarhetbuitenland Bericht auteurBeantwoorden

      Bedankt voor je leuke reactie en het melden van het kapotte linkje. Het is aangepast naar een linkje naar de Booking.com-pagina van het hotel (normaal verwijzen we het liefst naar de pagina van het hotel zelf, maar dit hotel kiest er blijkbaar voor om de boekingen alleen via boekingssites af te handelen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *