Spotgoedkoop reizen met First Minute-tickets

Treintickets voor een bodemprijs, vaak lijken ze niet te bestaan. Waar vliegtickets nog wel eens worden aangeboden voor €4,99 of Flixbus stunt met enkeltjes vanaf €5 lijken voordeeltarieven voor de trein pas te starten bij €15 en kost een langere afstand al snel €25 tot €39. Toch is het (ook in West-Europa) mogelijk om voor een klein bedrag fikse afstanden af te leggen, met het First Minute Ticket van de Tsjechische Spoorwegen.

Zoals je in onderstaande tabel kunt zien zijn de First Minute-tickets vaak stukken voordeliger (zelf zo’n 80 tot 90% voordeliger dan vergelijkbare Sparpreis-tickets van Deutsche Bahn!) en ook beschikbaar bij boeking kort voor vertrek:

DatumRouteSparpreis (DB)First Minute (CD)
3 april 2019Brussel-Praag via Cheb (08.23-19.19)€119,90€21,30 (550 CZK)
3 april 2019Bad Bentheim-Praag via Berlijn (11.28-21.26)€99,90€19,30 (498 CZK)
24 april 2019Emmerich-Karlovy Vary (10.07-19.13)€109.90€19,30 (498 CZK)
24 april 2019Leer-Breclav (11.41-01.21)€226,90 (Flexpreis)€24,40 (629 CZK)

In dit artikel leg ik uit hoe je de tickets boekt, welke routes je kunt boeken en hoe je ze ook voor reizen buiten Tsjechië kunt gebruiken. Heb je dus nog geen reisplannen voor Pasen of de meivakantie, ga supervoordelig een paar dagen naar Praag!

Wat is het FIrst Minute Ticket?

Het First Minute Ticket van de Tsjechische Spoorwegen (České dráhy) is vergelijkbaar met het Sparpreis van Deutsche Bahn. Het is een vroegboektarief waarbij er een treinbinding geldt voor de grensoverschrijdende tussen Duitsland en Tsjechië. Het tarief voor het First Minute-ticket is echter veel voordeliger. Waar een Sparpreis van DB voor langere afstand begint bij €39,90, kun je een First Minute over lange afstand krijgen voor ongeveer 500 Tsjechische Kroon (omgerekend slechts €19,50!).

Welke reizen kun je met het First Minute Ticket maken?

Je kunt zelf proberen welke routes te boeken zijn en wat voor prijzen er uitkomen via de E-shop van de Tsjechische Spoorwegen. Via de link kom je op de Engelse versie, maar je kunt ‘m ook in het Duits instellen (het vlaggetje bovenin):


Omdat het een ticket van de Tsjechische Spoorwegen betreft, moet het begin- of eindpunt in Tsjechië liggen. In Tsjechië is het ticket naar de grotere stations te boeken (sowieso grote steden als Praag, Brno en Plzen, maar een kleinere steden als Karlovy Vary en Usti nad Labem).

Het ticket is vanuit de grote Duitse stations te boeken, maar ook vanaf grensstations als Bad Bentheim, Emmerich en Aachen. Erg handig als je voor het Nederlandse traject een Dal/WeekendVrij of actiedagkaartje hebt. Denk er bij Bad Bentheim en Emmerich aan om nog een kaartje vanaf de grens naar het eerste station in Duitsland te kopen, dat kan makkelijk via NS International (boek vanaf een verafgelegen station, bijvoorbeeld Gouda naar Emmerich of Bentheim en kies “100% korting in NL” bij de reductiekaarten). Naar Aachen kun je per Dal/WeekendVrij gratis reizen, daarvoor hoef je dus geen aanvullend kaartje te kopen.

En voor de Belgische lezers, het ticket is ook te boeken vanaf Brussel. Brussel-Praag voor €21, een maximale afstand voor bodemprijs!

De routes om de voordeligste tickets te vinden

Om te profiteren van de voordeligste prijzen kun je gebruik maken van twee grensovergangen van Duitsland naar Tsjechië, de route via Nürnberg-Cheb en de route van Dresden naar Praag. Via andere grensovergangen vanuit Duitsland naar Tsjechië zijn de tickets meestal fors duurder of überhaupt niet te boeken. Je kunt First Minute-tickets ook boeken voor routes vanuit Slowakije, Hongarije en Oostenrijk naar Tsjechië, maar deze laat ik verder buiten beschouwing. Probeer vooral zelf routes uit te zoeken via de planner, er zijn genoeg mogelijkheden. Het omrekenen van prijzen in Tsjechische Kronen naar Euro gaat makkelijk via Google (geef in “XXX czk to euro” en druk op zoeken).

De route via Nürnberg en Cheb

Op deze route zijn de supervoordelige tarieven vrijwel altijd te vinden. Geef in de E-shop je vertrek en aankomststation in, klik vervolgens op “Travel via” en voer hier “Cheb” in.


Je krijgt het volgende resultaat te zien. En die prijs klopt echt, Emmerich-Praag voor 550 Tsjechische Kroon (slechts zo’n €21,30!). Je reist vanaf Duisburg per ICE-hogesnelheidstrein. Vanaf Nürnberg naar Cheb per regionale sneltrein (de planner geeft nog wel eens een overstap in Pegnitz, in de praktijk rijdt er een doorgaande trein). Vanaf Cheb naar Praag reis je per comfortabele sneltrein van de Tsjechische Spoorwegen.

En ook vanaf Brussel kun je deze route gebruiken om voor slechts €21 naar Praag te reizen, de maximale afstand voor een minimale prijs!

De route via Berlijn en Dresden naar Praag

Dit is de belangrijkste treinroute vanuit Duitsland naar Tsjechië. Vanuit Hamburg rijdt er iedere twee uur een comfortabele EuroCity-trein via Berlijn en Dresden naar Praag. Deze trein heeft een restauratie waar je lekker kunt eten voor schappelijke prijzen. Met een goed glas wijn en een lekker bord eten genieten van het uitzicht over de Elbe, dat is pas reizen!

De tickets zijn hier niet op iedere trein voor €19 of €21 te vinden, maar met wat zoeken kom je ze wel tegen. Het lijkt erop dat ze vooral worden aangeboden op de EC-trein die om 21.26 in Praag aankomt en de retourrit die om 06.32 uit Praag vertrekt.

Kan ik de tickets ook voor andere reizen gebruiken?

Ja! Er is niemand die je tegenhoudt als je een ticket Bad Bentheim-Praag koopt waarbij je in Berlijn het station verlaat en het stuk tot Praag niet gebruikt. En als de tickets Brussel-Frankfurt weer eens duur zijn, waarom zou je dan geen ticket Brussel-Praag voor €21 te kopen en in Frankfurt uitstappen? Let er natuurlijk wel op dat het station waar je uitstapt op de route ligt en dat je reist met de trein zoals je die geboekt hebt. Maar als de ticketprijzen naar Duitsland duur zijn, check dan zeker de Tsjechische Spoorwegen!

Waar kan ik het First Minute Ticket kopen?

De First Minute-tickets zijn verkrijgbaar via de E-shop van de Tsjechische Spoorwegen. Het boekingsproces is in het Engels (ook mogelijk in het Duits) en makkelijk te volgen. Betaling van de tickets kan per creditcard (oa Visa en Mastercard). De tickets worden per e-mail toegestuurd en hoeven niet uitgeprint te worden (ook toonbaar als PDF of in de app van České dráhy).

Zitplaatsresevering is optioneel, maar natuurlijk wel aan te raden als je een dergelijke lange treinreis maakt. De zitplaatsreservering kan bijgeboekt worden voor ongeveer €3 p.p.

Op reis met de First Minute Tickets

Later dit jaar ga ik zelf op reis met deze tickets en ik zal zeker mijn ervaring hier delen. Het is in ieder geval fijn om te weten dat je zo voordelig, comfortabel en milieuvriendelijk kunt reizen!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *