De top 10 nachttreinen in 2021

2021 lijkt het jaar van de nachttrein te worden. Vrijwel iedere maand worden er nieuwe verbindingen aangekondigd, zowel door nationale spoorwegen als door particuliere bedrijven. Door de corona-pandemie liggen veel verbindingen stil, maar men denkt al hard na over de toekomst. Een toekomst waarin duurzamer reizen gelukkig steeds belangrijker wordt.

Maar welke nachttreinen zijn nou het leukst om mee te reizen? En welke het meest geschikt voor je zomervakantie? Daarom mijn top 10 waarmee je inspiratie opdoet voor zomer 2021 (als het prikken gaat lukken) of natuurlijk voor een mooie reis verder in de toekomst!

1. De Nightjet naar Oostenrijk

Een Nightjet-nachttrein in Wenen (Wikipedia//Bahnfrend)

Oorspronkelijk aangekondigd voor december 2020, uitgesteld naar begin februari, eind maart en nu eind april 2021. Maar dat de directe nachttrein tussen Nederland en Oostenrijk er gaat komen is zeker!

Hoe fijn is het om na ruim 5 jaar weer in Amsterdam lekker te kunnen eten, in te stappen onder de prachtige stationskap en aan boord nog even een biertje te doen voor het slapen gaan. De volgende ochtend kom je uitgerust aan in Wenen, een prachtige stad en spoorwegknooppunt waar heel Midden-Europa voor je open ligt.

Of stap in het treindeel naar Innsbruck en stap na een nachtje slapen uit midden in de Alpen. Vanuit Jenbach reis je met de Zillertalbahn direct de bergen in, zomers wandelen en ’s winters de beste skigebieden van Oostenrijk. Slechts op één nachtje slapen vanuit Nederland.

Tickets boek je makkelijk online via de website van de ÖBB. Zitplaatsen zijn verkrijgbaar vanaf €29,90, ligplaatsen vanaf €49,90. Reserveringen voor bij Interrail zijn verkrijgbaar vanaf €14, zie ook het Interrail-artikel.

2. De Snälltåget-nachttrein naar Zweden

Een trein van Snälltåget

Ook nieuw in 2021: de nieuwe nachttrein van de Zweedse vervoerder Snälltåget. Deze trein gaat in de zomer (vanaf mei) de Duitse hoofdstad Berlijn verbinden met de Zweedse hoofdstad Stockholm. Daarbij wordt ook gestopt in Hamburg, Høje-Taastrup (vlakbij Kopenhagen) en Malmö.

Deze nachttrein vormt een zeer welkome aanvulling op reizen naar Scandinavië sinds Deutsche Bahn haar CNL-treinen naar Kopenhagen opgeheven heeft. Door deze nachttrein kun je rond 17.00 uit Amsterdam vertrekken en met slechts twee keer overstappen de volgende middag rond 14.00 in Stockholm staan.

Deze trein is ideaal voor een mooie zomerse treinrondreis door Scandinavië. Reis bijvoorbeeld de hele Inlandsbanan, een unieke spoorlijn dwars door Midden-Zweden. Of plan een reis of de mooiste Noorse spoorlijnen in combinatie met de Hurtigruten, de boot langs de Noorse kust.

En al dat moois is nu dus weer makkelijk bereikbaar met minder overstappen. Tickets voor de Snälltåget-nachttrein zijn verkrijgbaar vanaf 499 Zweedse kroon (zo’n €50) in een zitplaats of 2999 Zweedse Kroon (zo’n €300) voor een privé-couchette voor 6 personen, ideaal voor families. Boeken kan via de Snälltåget-website. Interrail is ook geldig, zie voor meer informatie het Interrail-artikel.

3. De nachttrein van European Sleeper van Brussel via Amsterdam naar Berlijn en Praag

Een ligcoupé aan boord van een nachttrein van RegioJet. European Sleeper gaat samenwerken met deze spoorwegmaatschappij.

In februari 2021 werd de komst van een nieuwe nachttrein vanuit Nederland en België aangekondigd: de nachttrein van European Sleeper. Begin april 2021 werd de bestemming bekend gemaakt, men gaat vanaf Brussel via Amsterdam en Berlijn naar Praag rijden. In het begin drie keer per week, later dagelijks. De treindienst gaat van start in april 2022.

Voor deze trein wordt samengewerkt met de vervoerder RegioJet. Deze private vervoerder rijdt al een flink aantal jaren treinen tussen Tsjechië en Slowakije en ook naar Kroatië (zie verderop in deze top-10). Je kunt straks kiezen uit comfortabele zitplaatsen, ligplaatsen in een coupé op indeling of een eigen ligcoupé voor maximaal 4 personen. Ook draadloos internet, water en koffie zijn inbegrepen. Ook de rest van de catering van RegioJet is prima in orde, ik herinner me enorme stukken taart voor een zeer betaalbare prijs.

Wil je op de hoogte blijven van dit mooie initiatief? Schrijf je dan vooral in voor de nieuwsbrief via de website van European Sleeper. Vanaf mei kun je zelfs aandelen in dit bedrijf kopen. Een eigen aandeel in een spoorwegmaatschappij, hoe tof is dat?

4. De Caledonian Sleeper naar Schotland

De keuze aan whisky is enorm in het barrijtuig van de Caledonian Sleeper.

Dit is altijd één van mijn favorieten geweest. Instappen in een bruisend en hectisch Londen, een lekker bord eten in de Club Car afgesloten met een goed glas Schotse Single Malt en daarna heerlijk slapen in een comfortabele coupé. De volgende ochtend wordt je wakker in het werkelijk fantastische landschap van de Schotse Hooglanden.

Daarbij rijdt de Caledonian Sleeper met de modernste rijtuigen van Europa. De spiksplinternieuwe rijtuigen zorgen ervoor dat je comfortabel reist, er zijn zelfs coupé’s met tweepersoonsbedden. En in de Club Car serveert men negen soorten verschillende Single Malt Whisky. Ook voor een bord Haggis kun je er terecht.

Schotland per trein is zeer de moeite waard, ik schreef er eerder al een uitgebreid artikel over. Je kunt aan het eind van de middag per Eurostar uit Amsterdam vertrekken, in Londen dineren en ’s avonds de Caledonian Sleeper naar Schotland nemen. Bezoek zeker ook Corrour, een unieke plek midden in de Highlands.

Tickets voor de Caledonian Sleeper zijn verkrijgbaar vanaf 90 Pond p.p. (zo’n 105 Euro) in een 2-persoonscoupé met alleen wastafel. Interrail is ook geldig, de toeslag bedraagt 70 Pond p.p. (zo’n 80 Euro) voor een bed in een 2-persoonscoupé. Boekingen zijn mogelijk via de website van Caledonian Sleeper.

5. De Alpen-Sylt-Nacht-Express naar de Alpen

De Alpen-Sylt-Nacht-Express verbindt Noord-Duitsland met de Alpen.

Deze nachttrein kwam in de zomer 2020 een beetje “uit de lucht vallen”. Na een relatief korte voorbereidingstijd begon men te rijden tussen het Duitse waddeneiland Sylt en het Oostenrijkse Salzburg, met stops in (oa) Hamburg, Hannover en München. En ondanks de korte voorbereiding en de corona-perikelen werd de trein toch een succes, het seizoen werd zelfs verlengd!

De exploitant van deze trein is Bahn Touristik Express. Dit bedrijf heeft een jarenlange ervaring met het exploiteren van chartertreinen. In Nederland zijn ze bekend van de rijtuigen in de Alpen Express, de wintersporttrein naar Oostenrijk.

Ook in zomer 2021 heeft men aangekondigd te gaan rijden, tussen half mei en begin november. Daarbij wordt er nu ook naar Konstanz gereden, een stad aan de Bodensee op de grens met Zwitserland. Ook biedt men nu zit- en slaaprijtuigen aan. Daarbij zijn zelfs coupé’s te boeken met tweepersoonsbed en eigen douche en WC. Voor Nederlanders is opstappen in Hannover interessant, makkelijk bereikbaar per IC-Berlijn vanuit Nederland.

Tickets voor de Alpen-Sylt-Nacht-Express boek je via de website. Zitplaatsen zijn verkrijgbaar vanaf €29, een privé couchette-compartiment voor 6 personen vanaf €199. Interrail is niet geldig op deze particuliere nachttrein. De nachttrein neemt wel fietsen mee.

6. De Regio-Jet-nachttrein van Praag naar Kroatië

De opvallende gele treinen van het Tsjechische RegioJet

De Tsjechische vervoerder RegioJet rijdt al flink wat jaren open-acces-treinen in Tsjechië en nachttreinen tussen Tsjechië en Slowakije. In de zomer van 2020 startte men met de exploitatie van een nachttrein tussen Praag en Rijeka aan de Kroatische kust.

In 2021 laat men deze trein ook weer rijden en introduceert men doorgaande rijtuigen naar Split, een stuk zuidelijker aan de kust. De Kroatische kust heeft een prachtig landschap en boeiende oude steden als Dubrovnik. Deze trein is dus ideaal om een stadsbezoek aan Praag te combineren met een strandvakantie in Kroatië.

De trein gaat rijden vanaf eind mei en rijdt dagelijks. Tickets van Praag naar Rijeka zijn verkrijgbaar vanaf €22,90, van Praag naar Split vanaf €34,90. Voor een ligplaats betaal je ongeveer €15 meer. Men biedt ook bustransfers en boekingen in combinatie met accommodatie aan. Interrail is niet geldig op deze particuliere nachttrein. Boekingen zijn mogelijk via de RegioJet-website.

7. De EuroNight van Wenen naar Split

De nieuwe nachttrein verbindt Wenen met Split aan de Kroatische kust. Foto Wikipedia/Ballota

Niet alleen de trein van RegioJet is een mooie nieuwe verbinding naar de Kroatische kust, er is deze zomer ook een directe trein vanuit Wenen. De Slowaakse en Oostenrijkse spoorwegen introduceren een directe seizoenstrein vanaf Bratislava en Wenen naar Split.

Wat je met Praag kunt doen, kan dus ook met Wenen. Vanuit Amsterdam pak je de directe Nightjet naar Wenen, geniet van een dagje Wenen en stap ’s avonds in de EuroNight naar Split. Of maak er meerdere dagen Wenen van, de stad heeft genoeg te bieden!

Deze seizoenstrein rijdt op dinsdag en vrijdag (terug woensdag en zaterdag) tussen 19 juni en 12 september. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €29,90 in een zitplaats of €69,90 in een slaapcoupé. Tickets zijn te koop via de ÖBB-website.

8. De nachttrein van Parijs naar Nice

Een Franse nachttrein.

Ook in Frankrijk is de nachttrein weer aan een comeback bezig. Nadat de Franse spoorwegen hun nachttreinen jarenlang verwaarloosd hebben is men bezig met het herintroduceren van verbindingen die eerder opgeheven zijn. Vanaf eind april komt de legendarische “Train Bleu” weer terug, de directe nachttrein van Parijs naar Nice aan de Côte d’Azur.

Natuurlijk kun je per Thalys en TGV comfortabel naar Nice sporen, maar de totale reistijd vanaf Amsterdam is dan nog zo’n 10 uur. De optie om rond 15.00 een Thalys naar Parijs te pakken, daar lekker te eten en in een nachttrein in slaap te vallen is dan een mooi alternatief. Wel een beetje bijtijds wakker worden, daarvoor is de treinrit tussen Marseille en Nice langs de kust te mooi!

De nachttrein Parijs-Nice rijdt dagelijks vanaf 16 april. Zoals elke Franse nachttrein beschikt de nachttrein Parijs-Nice over ligplaatsen in 4- en 6-persoonscoupé’s en zitplaatsen. Tickets zijn te koop vanaf €30 op een zitplaats of €39 voor een ligplaats. Boekingen zijn mogelijk via de website van de SNCF. Interrail is ook geldig, voor een 4-persoonscoupé moet je echter wel een Interrail 1e klas hebben. Ook de fiets kan meegenomen worden.

9. De nachttrein naar Lissabon

Dineren in de Sud Express, leven als een god in Portugal.

Een nachttrein die momenteel niet rijdt, en waarvan onzeker is of die terug zal keren? Hoort die in de top 10 thuis? Wat mij betreft wel, als we aandacht genereren voor deze treinverbinding is de kans groter dat die terugkomt.

Het gaat om de Sud Express, de nachttrein van Hendaye op de Frans/Spaanse grens naar Lissabon in Portugal. Deze trein verbond tot maart 2020 Portugal met de rest van Europa, maar ligt sinds de corona-pandemie stil. De Spaanse spoorwegen leven met het achterhaalde idee dat nachttreinen opgeheven moeten worden en laten deze situatie liever voortbestaan. Dat ze hiermee compleet Portugal spoortechnisch isoleren maakt voor de Spanjaarden blijkbaar niks uit…

De trein reed elke dag en was samengesteld uit Talgo-treinen uit de jaren 80. Hoewel dit materieel vrij gedateerd is, waren de coupé’s ruim en comfortabel. Legendarisch was het barrijtuig waar je voor €15 een uitstekende driegangenmaaltijd kon gebruiken, natuurlijk voorzien van een goed glas Portugese wijn.

Of en wanneer de Sud Express zal terugkeren is onzeker. Waarschijnlijk laten de Spaanse spoorwegen de treinen liever wegroesten op een schimmig rangeerterrein en legt men liever een nutteloze hogesnelheidslijn aan. Laat het zover niet komen en teken de petitie.

10. De Venice-Simplon-Oriënt-Express vanuit Amsterdam

Het interieur van de Venice Simplon Orient Express

Normaal zijn luxe chartertreinen niet zo’n mijn ding. Een trein moet vooral comfortabel, betaalbaar en natuurlijk veilig zijn. Natuurlijk zijn de prachtige diepblauwe rijtuigen een lust om naar te kijken. Maar in jacquet aanschuiven voor een achtgangendiner waarbij je moet opletten of je het juiste vorkje met je pink optilt…. Nee, doe mij dan maar een Erdinger in de BordBistro.

Maar het vertrek van deze bijzondere trein met originele Wagon-Lits-rijtuigen van bijna 100 jaar oud uit Amsterdam is natuurlijk wel bijzonder. Daarom toch wel een plekje in deze top 10. Het eten aan boord schijnt geweldig te zijn en het is een once-in-a-lifetime ervaring. Verwacht overigens geen luxe coupé’s met regendouche en tweepersoonsbedden, de rijtuigen zijn nog in originele staat. Dus stapelbedden en wastafels zoals in de jaren 30, maar wel liefdevol gerestaureerd met het mooiste glaswerk en bladgoud.

De trein rijdt op 21 juni van Venetië naar Amsterdam (aankomst op de 22e), De retourrit van Amsterdam naar Venetië is gepland op 24 juni. Tickets kosten zijn €2900 per persoon bij een 2-persoonscoupé. Zie voor meer informatie de website van Belmond als je toevallig net de loterij hebt gewonnen.5 reacties

  1. Deschacht Gustaaf Beantwoorden

    Wij willen naar Spanje met de trein (Valencia) maar vinden nergens enige uitleg laat staan een reisweg

    • metdetreinnaarhetbuitenland Bericht auteurBeantwoorden

      European Sleeper wil een nachttrein naar Barcelona starten vanaf 2023, vanaf Barcelona naar Valencia is daarna prima te doen per hogesnelheidstrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *