Voordelig internationaal treinreizen? Kies voor Interrail!

In de hele “vliegschaamte” en “treintrots”-discussie heeft de trein de naam om duur te zijn. Hoewel dit vaak klopt, vliegt men soms uit de bocht door te hoge prijsvoorbeelden aan te halen.

Mijn “eigen” GroenLinks haalde een aantal prijzen aan in de promotie voor de petitie voor “Meer treinen, minder vliegen” die in de praktijk veel voordeliger geboekt konden worden. (Wel even tekenen natuurlijk, het is voor een goede zaak!) En afgelopen weekend stuitte ik op dit Twitter-berichtje:

Treintickets van Rotterdam naar Madrid gekocht (retour): €689,40.

ZESHONDERDNEGENENTACHTIG EURO!

Wat kunnen principes soms toch een hoop geld kosten zeg.— Henri Bontenbal (@HenriBontenbal) 22 maart 2019

Als je een lange treinreis invoert op een website als Ou.sncf.com of HappyRail dan kun je inderdaad dit soort prijzen vinden. Een mooi voorbeeld is Breda-Edinburgh voor as vrijdag, prijs gevonden via HappyRail:

De meeste reizigers zullen het scherm snel dichtklikken en een vlucht boeken. Maar als je echt milieuvriendelijk wilt reizen en niet krap bij kas zit, dan kun je natuurlijk €323 aftikken en in de trein stappen. Wat men zich echter niet realiseert is dat dit soort lange treinreizen vak veel voordeliger kunnen met een Interrailkaart.

Snel naar:
Vergelijk prijzen tussen losse tickets en Interrail
Toeslagen voor Interrail
Interrrail kopen via een verkooppunt
Interrrail online bestellen en zelf de reserveringen regelen

Interrail?

Misschien associeer je Interrail met zwetende tieners die hangend in het gangpad van stad naar stad reizen terwijl ze de lokale kroegen afstropen op zoek naar goedkoop bier. Hiervoor is het nog steeds erg geschikt, er zijn ook nog steeds (extra) voordelige Interrailkaarten voor jongeren t/m 27 jaar.

Interrail is de laatste jaren echter aantrekkelijker geworden voor alle treinreizigers. Er zijn passen voor zowel 1e als 2e klas, voordelige tarieven voor senioren en kinderen t/m 11 jaar reizen gratis mee met een volwassene tussen de 28 en 59 jaar. Verder is de geldigheidsduur is verruimd naar een X aantal dagen per maand ipv per 15 dagen. En de nieuwe voordelige “4-dagen in een maand”-pas biedt goede alternatieven bij dure treinretourtjes of voor korte vakanties. Hoe weet je echter wanneer Interrail voordeliger is en hoe kom je aan zo’n pas? Een korte handleiding:

Stap 1: Vergelijk de prijzen tussen een los treinretour en een Interrailkaart:

Zoek als eerst de prijs van je gewenste reis via een boekingssite als HappyRail, TrainLine of NS International. Komt de prijs boven de ca. €245 uit (€185 als je jonger dan 28 bent), dan is een Interrailkaart interessant. De precieze prijzen van de Interrailkaart staan in een handig tabelletje op de website van de Treinreiswinkel. Voor een simpele retourreis heb je voldoende aan de variant van 4 dagen in een maand. Maar langere varianten (5 of 7 dagen in een maand) zijn niet heel veel duurder. Zo kun je opeens 2 of 3 steden aan doen op je stedentrip of de resterende reisdagen gebruiken voor uitstapjes ter plaatse.

Stap 2: Tel de prijzen van toeslagen bij de Interrailpas op:

Reis je naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije of Denemarken, dan ben je snel klaar. Vrijwel alle treinen zijn hier toeslagvrij. Je kunt wel een zitplaatsreservering maken (aan te bevelen voor drukke reisdagen of lange afstanden) voor €4,50 p.p. per enkele reis.

Reis je richting Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië of Zweden: Dan moet je rekening houden met het betalen van toeslagen, met name voor hogesnelheidstreinen. De prijzen van de toeslagen van de meest populaire treinen zijn (alle prijzen p.p. per trein):

Indicatie toeslagen dagtreinen:

 • Thalys Nederland-Brussel-Parijs, €25 2e klas en €35 1e klas
 • Eurostar: Brussel-Londen, 2e klas €30, 1e klas (Standard Premier) €38. Voor de directe treinen Londen-NL: 2e klas €40, 1e klas (Standard Premier) €50
 • TGV binnen Frankrijk: afhankelijk van aantal beschikbare plaatsen €10 tot €20
 • TGV Frankrijk-Spanje: afhankelijk van afstand, Parijs-Barcelona is bijv. 2e klas €34, 1e klas €49
 • Treinen binnen Spanje: €6,50 tot €10, afhankelijk van treinsoort
 • Italië Freccia-treinen en EC-treinen naar Zwitserland en Oostenrijk: circa €10

NB: Oa Thalys en Eurostar verkopen niet alle zitplaatsen voor houders van Interrailkaarten, deze treinen kunnen dus uitverkocht raken. Ook andere treinen kunnen natuurlijk helemaal vol zitten op piekdata. Boek je kort van tevoren of op erg drukke data: check dan eerst of je gewenste verbinding plaatsen heeft (zie ook stap 3).

Toeslagen nachttreinen

Ook voor nachttreinen dien je een toeslag te betalen, deze hangt af van de gekozen comfortcategorie. Hou rekening met €5 tot €10 voor een zitplaats, €15 tot €35 voor een plekje in een gedeelde couchette of €60 tot €100 voor een plaats in een slaapcoupé met 3 of 2 personen. Precieze prijzen hangen af van de verbinding (hoe verder in Oost-Europa, des te goedkoper). Met de nachttrein-regel (je hoeft bij gebruik van een doorgaande nachttrein alleen de datum van vertrek in te vullen) kun je kostbare reisdagen besparen.

Op de website van de Treinreiswinkel staat een handig overzicht van toeslagen.

Stap 3: De Interrailkaart bestellen en reserveringen maken bij een verkooppunt

Kom je na het optellen van de prijs van de Interrailkaart plus toeslagen tot de conclusie dat Interrail voordeliger is, dan is het tijd om te gaan bestellen. Wie weet kun je de geplande weekendtrip naar Berlijn uitbouwen naar een rondreis naar Berlijn, Praag en Wenen. Extra dagen bijboeken is niet heel duur.

Als eerst de ontnuchtering: Interrail is NIET verkrijgbaar als e-ticket. Het is een traditioneel treinticket dat in een speciale omslag geniet moet zijn. Het kan per post/koerier bezorgd worden of je kunt het afhalen bij een verkooppunt. Hou bij het kiezen van het verkooppunt er ook rekening mee dat deze in staat is om de reserveringen te maken. Sommige sites verkopen alleen de pas, waarna je de broodnodige reserveringen zelf maar moet zien te maken.

Interrail en reserveringen aanschaffen via een verkoopppunt

In Nederland is de Treinreiswinkel het handigste verkooppunt (en ook de grootste verkoper van Interrailkaarten), zij kunnen vrijwel alle treinen in Europa reserveren. Ook NS International verkoopt Interrail-passen, maar heeft veel beperkter mogelijkheden tot reserveren (eigenlijk alleen de treinen vanuit en naar Nederland).

Hou bij het bestellen van de Interrailkaart de volgende gegevens bij de hand:

 • Volledige voor- en achternaam zoals op je paspoort staat vermeld.
 • Geboortedatum.
 • Nationaliteit
 • Documentnummer van je paspoort of ID-kaart (NB: Niet je BurgerServiceNummer). Hou er ook rekening mee dat je paspoort of ID-kaart geldig moet zijn tijdens de reis.

Voor het maken van de reserveringen is het handig als je kunt doorgeven met welke verbinding je wilt reizen. Gebruik hiervoor de reisplanner van de Duitse Spoorwegen die vrijwel alle treinverbindingen in Europa kent. Hiermee kun je zelf prima verbindingen uitzoeken en deze doorgeven om reserveringen te maken. De pas valt online te bestellen maar je kunt natuurlijk ook telefonisch, per e-mail of persoonlijk contact opnemen.

Of: de Pass online bestellen en zelf reserveringen maken

Wil je het toch liever het allemaal zelf regelen? Dat kan, maar vraagt wel wat meer handigheid en je moet vaak meerdere boekingskanalen gebruiken. De pas zelf kun je bijvoorbeeld bestellen via de website van Interrail.

De bijbehorende reserveringen dien je dan via de websites van de spoorwegmaatschappijen te maken.

Mogelijkheden om zelf te reserveren naar Duitsland en Midden/Oost-Europa

 • Naar en via Duitsland zijn reserveringen te maken via de website van Deutsche Bahn.
 • Voor de richting Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije kun je makkelijk gebruik maken van de website van de Tsjechische Spoorwegen (Ceske Drahy). Zoek de gewenste verbinding op en kies vervolgens voor “I want a reservation only”, direct onder de prijs van het ticket.
 • Nightjet-nachttreinen zijn sinds oktober 2019 makkelijk online te reserveren via de ÖBB Ticketshop. Vul de reisdata en gewenste route in en klik vervolgens op “Single Tickets and Day Tickets” (niet op “Seat Only” klikken, ook al zou je dat verwachten). Klik in het resultatenscherm op “Who’s Going” om de reizigersgegevens aan te passen. Klik op “Add Discount” en zoek op “Interrail Global Pass”. Na het invoeren van de korting zie je de prijzen voor de Interrailtoeslagen in het resultatenscherm (€14 voor een zitplaats, €34 voor een lig-6 plaats, €44 voor een lig-4-plaats etc).
 • De populaire Glacier Express en Bernina Express in Zwitserland zijn online te boeken. Doe alsof je een normaal ticket koopt (niet schrikken van de prijs!) en kies na het selecteren van de datum en gewenste verbinding bij het kopje “Reduction” voor “Eurail/Interrail Pass”. De prijs wordt gereduceerd tot de prijs van alleen de reservering.

Mogelijkheden om zelf te reserveren naar Frankrijk, Groot-Brittannië en Zuid-Europa

 • Voor Thalys en Eurostar is er een reserveringsmogelijkheid via de website van de Belgische Spoorwegen. Je kunt hier van alle Thalys- en Eurostar-verbindingen de beschikbaarheid checken en reserveringen maken, ook bijvoorbeeld Nederland-Parijs en Londen-Nederland.
 • Voor binnenlandse TGV’s en andere reserveringsplichtige treinen binnen Frankrijk is er een mogelijkheid via de website van de SNCF. Zoals wel vaker bij de Franse Spoorwegen is de lay-out van de site erg onoverzichtelijk. Klik na het invullen van je reisgegevens niet op “Search” (dan krijg je de normale prijzen te zien), maar klik op het pijltje naar beneden rechts van de “Search”-knop. Vervolgens opent zich een menu voor de aanvullende reizigersgegevens. Kies uit het drop-down-menu bij “No Discount Card” de optie “Global Pass” en zoek vervolgens de verbinding op. Let erop dat de site soms prijzen van normale tickets blijft geven, een Interrail-reservering zou niet meer dan €20 mogen kosten.
 • Voor treinen binnen Italië (Freccia- en IC-treinen) en de EuroCity-treinen Zwitserland-Italië kun je reserveringen maken via de boekingssite ItaliaRail. Kies bij de optie “Eurail/Interrail pass” de eerste of tweede klas-Pass uit en zoek de gewenste verbinding. Men rekent bovenop de reserveringskosten voor de trein €3,50 boekingskosten, maar deze website is een stuk gebruikersvriendelijker dan de zeer onoverzichtelijke website van Trenitalia.

Mogelijkheden om zelf te reserveren naar Denemarken en Zweden.

 • Zweedse treinen zoals de hogesnelheidstrein X2000 en nachttreinen naar Lapland zijn makkelijk te reserveren via de website van de Zweedse Spoorwegen SJ. Kies bij “Who will Travel” voor “Rail Pass” en vervolgens “Interrail or Eurailpass”. Let erop dat de site een nummer vanuit de omslag van je Interrail-kaart nodig heeft, je moet de Interrail dus al in het bezit hebben.
 • De InterCity-treinen Hamburg-Kopenhagen zijn te reserveren via deze website van de Deense Spoorwegen.
 • De (zomer)nachttrein Berlijn-Malmö is te reserveren via de website van Snälltaget. De toeslag voor een ligplaats in een 6-persoonscoupé bedraagt €39 per persoon. Voer bij “Campaign Code” de code “Interrail” in om deze prijzen te krijgen.

Mogelijkheden om zelf te reserveren naar overige bestemmingen in Europa:

 • Treinen naar en binnen Spanje, Portugal, Groot Brittannië, Polen, Noorwegen en Finland zijn niet online te maken. Wil je met deze treinen reizen, kies dan voor een verkooppunt dat de reserveringen voor je kan maken bij aanschaf van de Interrailkaart (zoals Treinreiswinkel).

Conclusie

Zoals je ziet: Interrail biedt vaak een voordelig alternatief als losse tickets duur zijn. En zeker bij een rondreis met meerdere bestemmingen kan de totale prijs voordeliger uitvallen. Op die manier reis je milieuvriendelijk, stijvol en voordelig met veel #Treintrots!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *