Alles wat je moet weten over de Nightjet naar Oostenrijk

De Nighjet naar Oostenrijk komt eraan. Vanaf 25 mei 2021 rijdt er weer dagelijks een nachttrein vanuit Nederland naar Oostenrijk en Zuid-Duitsland. In dit artikel lees je alles over deze fijne manier van reizen.

Snel naar:
– Wanneer rijdt de Nightjet?
– Naar welke bestemmingen kan ik reizen?
– Welke aansluitingen zijn er?
– Moet ik midden in de nacht overstappen?
– Komt de conducteur of douane me wakker maken?
– Uit welke accommodaties kan ik kiezen?
– Is er een restauratierijtuig aanwezig?
– Kan ik mijn fiets meenemen?
– Kan mijn hond ook mee?
– Is de Nightjet geschikt voor kinderen?
– Hoe boek ik kaartjes voor de Nightjet?
– Hoe boek ik een privé-coupé?
– Waar boek ik Nightjet-toeslagen voor bij mijn Interrail?
– Kan ik de Nightjet ook via NS International of Deutsche Bahn boeken?
– Zijn er ook stedentrips of treinrondreizen met de Nightjet?
– Waar moet ik verder nog aan denken als ik met de Nightjet reis?

Wanneer rijdt de Nightjet?

De Nightjet staat klaar voor vertrek in Utrecht

De Nightjet naar Oostenrijk rijdt elke dag. Vanuit Amsterdam vertrekt de trein om 19.30, uit Utrecht rond 20.00 en vanaf Arnhem om 20.30. De aankomsttijd in München is rond 07.10, in Innsbruck rond 09.15 en in Wenen ook rond 09.15.

Op sommige dagen zijn er werkzaamheden en vertrekt de trein rond 19.00 uit Amsterdam en 19.30 uit Utrecht. De stop in Arnhem vervalt dan, maar de trein stopt wel in Den Bosch rond 20.10..

Terug vertrekt de trein om 20.13 uit Wenen, 20.44 uit Innsbruck en 22.50 uit München. Aankomst in Arnhem is rond 08.45, in Utrecht rond 09.30 en in Amterdam tegen 10.00.

Bij werkzaamheden vervalt de stop in Arnhem en komt de trein een half uur later aan. De trein stopt dan wel extra in Den Bosch om 09.10.

De meest actuele treintijden zijn te achterhalen via de planner van Deutsche Bahn.

Naar welke bestemmingen kan ik reizen?

De trein is te gebruiken voor ’s nachts reizen naar Nürnberg, Augsburg, München, Rosenheim, Kufstein, Jenbach, Innsbruck, Regensburg, Passau, Wels, Linz, St Pölten en Wenen. Naar deze bestemmingen kun je een zit-, lig- of slaapplaats boeken.

Naar bestemmingen ten westen van Nürnberg kun je alleen zitplaatsen boeken, dat zijn Duisburg, Düsseldorf, Köln, Bonn, Koblenz, Mainz en Frankfurt. Dit zijn verbindingen in de late avond of vroege ochtend.

Welke aansluitingen zijn er?

Ik ga niet alle aansluitingen opsommen (daarvoor kun je in de planner van Deutsche Bahn kijken). Maar een belangrijk overzicht van de aansluitingen in:

München:

Vanuit de hoofdstad van Beieren zijn alle delen van Duitsland’s grootste deelstaat prima te bereiken per regionale trein of S-Bahn. In aansluiting op de Nightjet rijdt er een Railjet-trein naar Salzburg en is er een IC-trein verder richting Bischofshofen en Villach.

Wörgl

Het tweede station in Oostenrijk biedt aansluiting op een spoorlijn naar een geliefd wintersport- en vakantiegebied. Vanuit Wörgl reis je makkelijk naar Westendorf, Kirchberg, St Johann in Tirol, Kitzbühel, Fieberbrunne, Saalfelden en Zell am See. Hierdoor zijn deze geliefde vakantiebestemmingen voor Nederlanders met maar één overstap bereikbaar.

Jenbach

In het Zillertal kun je fantastisch wandelen.

De volgende stop in Oostenrijk biedt toegang tot het Zillertal. Met de Zillertalbahn spoor je eenvoudig naar Fügen, Kaltenbach, Zell am Ziller en Mayerhofen. Ook geliefde wintersportdorpen als Gerlos en Finkenberg zijn met een aansluitende bus uitstekend bereikbaar.

Innsbruck

De hoofdstad van Tirol is zelf al een prachtige bestemming, maar biedt ook legio aansluitingen. Binnen Oostenrijk kun je doorreizen richting Reutte in Tirol, Landeck, Ötztal en Bludenz.

De EuroCity van Innsbruck naar Italië

Maar Innsbruck biedt ook uitstekende aansluitingen naar Italïë. De aansluitende EuroCity brengt je naar Bolzano, Trento, Verona en Bologna. En bij vertrek uit Nederland op vrijdag (terug uit Italië op zaterdag) is Venetië zelfs met 1 overstap te bereiken.

Amsterdam CentraalV19:30
Utrecht CentraalV20:02
Arnhem CentraalV20:37
Innsbruck HbfA09:14
Innsbruck Hbf V09:24
BolzanoA11:27
TrentoA12:02
Verona Porta NuovaA12:56
Bologna Centrale A14:10 (niet za)
Venezia Santa LuciaA14:28 (za)
Verbindingen Nederland-Italië via Innsbruck, tijden onder voorbehoud
Venezia Santa LuciaV15:35 (za)
Bologna CentraleV15:50 (niet za)
Verona Porta NuovaV17:01
TrentoV17:59
BolzanoV18:34
Innsbruck HbfA20:36
Innsbruck HbfV20:44
Arnhem CentraalA08:44
Utrecht CentraalA09:25
Amsterdam CentraalA09:58
Verbindingen Italië-Nederland via Innsbruck, tijden onder voorbehoud

Wels

Dit kleine Oostenrijkse stadje biedt aansluitingen naar Salzburg en het Salzburger Land, een geliefde vakantieregio voor Nederlanders.

Wenen

In de Oostenrijkse hoofdstad ligt heel Midden- en Oost-Europa letterlijk aan je voeten. Bratislava en Boedapest zijn vrijwel elk uur te bereiken. Ljubljana en Zagreb zijn uitstekend te bereiken met aansluitende dagtreinen.

En na een dagje rondkijken in Wenen is er een enorme keuze aan nachttreinen. Zo reis je dagelijks per nachttrein vanaf Wenen naar Brasov en Boekarest en in de zomer twee keer per week naar Split in Kroatië.

Moet ik midden in de nacht overstappen?

Best vaak wordt de vraag gesteld of je bij een nachttrein midden in de nacht over moet stappen. Het fijne van de nachttrein is dat de verbinding altijd rechtstreeks is. Instappen in Nederland en uitstappen in Oostenrijk dus. De trein heeft twee eindbestemmingen (Wenen en Innsbruck) en wordt midden in de nacht in Nürnberg gesplitst. Zolang je op je gereserveerde plaats zit (of natuurlijk lekker slaapt) kom je vanzelf op de juiste bestemming aan.

Komt de conducteur of douane me wakker maken?

De ticketcontrole vindt na het instappen plaats, de rijtuigbegeleider legt dan ook uit hoe de coupé werkt en neemt de ontbijtwensen op. In het verleden was het gebruikelijk dat je paspoort of ID-kaart ingenomen werd, maar omdat de Nightjet volledig in Schengen-gebied rijdt hoeft dit niet meer. Soms vinden er steekproefsgewijs controles plaats, maar de grenspassage is in de avond en ochtend. Je kunt dus ongestoord doorslapen.

Uit welke accommodaties kan ik kiezen?

Het fijne van een nachttrein is dat je de reis slapend kunt doorbrengen. Hierdoor kom je uitgerust op je bestemming aan. De keuze voor de accommodatie hangt af van hoe je wilt slapen én je budget. Hoe minder mensen in de coupé, des te duurder het kaartje. Je hebt de keuze uit:

Zitplaatsen

De zitcoupé in de Nightjet, de zittingen en hoofdsteunen zijn verstelbaar. Bron: Wikipedia/Ralf Roletschek

De zitplaatsen in de Nightjet zijn in 6-persoonscoupé’s met zijgang. De stoelen zijn 3+3 tegenover elkaar geplaatst. De stoelen zijn verstelbaar en vrijwel helemaal onderuit te verstellen. Je vind bij het raam een opklaptafeltje met stopcontacten en een zonnegordijn. Boven de deur is een aantal knoppen waarmee je de verlichting kunt uitschakelen en de verwarming controleert. Een WC met wastafel bevindt zich op de gang. Zie ook de 360-graden-foto van de zitcoupé. Ontbijt is niet inbegrepen in het zitrijtuig, maar wel aan boord te koop.

Het voordeligst reis je op een losse zitplaats in een zitcoupé, maar dat kan betekenen dat je met maximaal 5 vreemden de nacht zittend doorbrengt. De zitcoupé is ook privé te boeken, handig voor lowbudget-reizigers die samen willen reizen! Sowieso zou ik de zitplaatsen alleen aanraden als je echt low-cost wilt reizen of bijvoorbeeld een kort traject aflegt.

Ligplaatsen

De ligcoupé in de Nightjet Bron: ÖBB

De ligplaatsen zijn vergelijkbaar met slapen in een hostel. De banken in deze coupé’s worden voor het slapen omgeklapt naar ligbedjes. Beddengoed is inbegrepen. Je kunt kiezen voor ligplaatsen in een 4-persoonscoupé (2×2 bedden) of een 6-persoonscoupé (2×3 bedden). De ramen van de ligcoupé’s zijn te verduisteren met een gordijn, boven de deur vind je knoppen om de verlichting en verwarming te controleren. Toilet en aparte wasruimte vind je op de gang. Niet alle coupé’s hebben stopcontacten, maar vaak vind je die wel op de gang of in de wasruimtes. Een klein ontbijt bestaande uit een warme drank en een broodje zijn inbegrepen. Bagage kun je kwijt boven het gangpad en onder de onderste ligbanken. De ligcoupé is van binnen uit af te sluiten. Zie ook de 360-graden-foto van de ligcoupé.

Voor dames die willen reizen in een ligcoupé op indeling is het mogelijk om plekken in een damescoupé te boeken waar alleen andere vrouwen slapen. Voor families is de privé-familie-coupé heel aantrekkelijk, maximaal 1,2 of 3 volwassenen en maximaal 5 kinderen t/m 14 jaar (max 6 personen per coupé) reizen tegen een aantrekkelijk vaste prijs vanaf €209 totaal.

De ligplaatsen zijn vooral een prima keuze voor families, groepjes vrienden en mensen die voordelig willen reizen maar toch wel wat comfort willen. Als individuele reiziger zou ik aanraden om de 4-persoonscoupé op indeling te boeken omdat dit wat meer ruimte en comfort geeft.

De rolstoeltoegankelijke ligplaatsen

Rolstoeltoegankelijke 2-persoonsligcoupé

Speciaal voor reizigers die afhankelijk zijn van een rolstoel beschikt elke Nightjet over een speciale rolstoeltoegankelijke ligcoupé. De service is vergelijkbaar met de normale ligcoupé (dus beddengoed aanwezig en een klein ontbijt inbegrepen). De coupé voorzien van 2 bedden boven elkaar, één van de rolstoelgebruiker en één voor een begeleider. Er is extra ruimte aanwezig voor de rolstoel en de coupé bevindt zich direct naast de rolstoeltoegankelijke WC.

Deze coupé is niet online te boeken, neem hiervoor contact met de ÖBB op via het speciale contactformulier.

Slaapplaatsen

De slaapcoupé in een 2-persoonsnachtopstelling. Bron ÖBB

Een bed in een slaapcoupé is vergelijkbaar met een bed in een hotel. Anders dan op een ligplaats lig je hier op een echt matras in plaats van op een bank. De slaapcoupé’s zijn compact maar comfortabel uitgevoerd. De slaapcoupé beschikt over drie bedden boven elkaar. Afhankelijk van of je de coupé met 1, 2 of 3 personen boekt worden er 1,2 of 3 bedden uitgeklapt. Beddengoed (dekbed en kussen) en handdoeken zijn aanwezig. Op het moment dat de bedden niet gebruikt zijn deze om te klappen naar zitplaatsen. In de coupé vind je een stopcontact, knoppen om de verlichting en airconditioning te controleren en ruimte om bagage op te bergen. De slaapcoupé is van binnenuit af te sluiten en vanaf de gang toegankelijk met een sleutelkaart.

De slaapcoupé’s zijn voorzien van wastafel, de De Luxe-coupé’s hebben een eigen badkamertje met douche en WC. Voor reizigers in de coupé’s zonder douche en WC is er een gezamenlijke douche en WC op de gang. Een flesje sekt, mineraalwater en welkomstpakket zijn inbegrepen. Het ontbijt kun je zelf samenstellen aan de hand van de menukaart die in de coupé ligt en is inbegrepen. De coupé’s De Luxe zijn overigens niet groter dan de normale coupé’s, alleen de eigen badkamer is het verschil. Zie ook de 360-graden-foto van de De Luxe-coupé.

Het is ook mogelijk om een coupé op indeling te boeken, dan verblijf je met maximaal 1 of 2 vreemden van hetzelfde geslacht in een coupé. En voor extra ruimte of luxe samenreizen kun je een twee coupé’s met tussendeur boeken, voor minimaal 2 (dus 2x 1-persoons) of maximaal 6 personen (dus 2x 3-persoons).

Is er een restauratierijtuig aanwezig?

We hebben allemaal graag het beeld van een sfeervolle restauratie die door de nacht snelt, waar de gesprekken steeds levendiger en de glazen steeds leger worden. Wat dat betreft moet ik je teleurstellen, de Nightjet heeft geen restauratie. De Oostenrijkse Spoorwegen moeten namelijk hun eigen geld verdienen met de nachttrein en een restauratie zou niet winstgevend kunnen draaien, alleen al omdat die alleen ’s avonds en ’s ochtends gebruikt wordt.

Is er dan helemaal geen catering aan boord? Zeker wel. Je kunt bij de rijtuigbegeleider een prima keuze aan drankjes, snacks en eenvoudige gerechten krijgen die in de coupé worden geserveerd. En in het lig- en slaaprijtuig is ontbijt natuurlijk inbegrepen.

Kan ik mijn fiets meenemen?

Trein en fiets zijn een gouden combinatie en vullen elkaar uitstekend aan. En je fiets meenemen in de nachttrein is helemaal ideaal. ’s Avonds na werk instappen met fiets, lekker een nachtje slapen en ’s ochtends op de vakantiebstemming direct op de fiets springen.

Voor wat betreft het meenemen van de fiets is er slecht en goed nieuws. Het slechte nieuws is dat de Nightjet nu nog geen fietsen meeneemt omdat er nog niet genoeg fietsenrijtuigen zijn. Wil je met de fiets en de nachttrein naar Oostenrijk, dan zul je nu nog moeten omreizen via Hannover. Alle informatie vind je in het artikel over Trein&Fiets of neem contact op met Fiets-mee.nl.

Het goede nieuws is dat de ÖBB hard aan het werk is om een aantal rijtuigen om te bouwen naar fietsenrijtuig. De verwachting is dat vanaf eind 2021 de fiets ook meegenomen kan worden op de Nightjet vanaf Amsterdam. Nog even geduld dus.

Kan ik mijn hond meenemen?

Jahoor, ook Fifi of Wodan mogen mee. Voorwaarde is wel dat je een privé-coupé boekt waar geen andere reizigers in verblijven. Het hondekaartje kost €29 en kan online bijgeboekt worden of in de trein gekocht worden.

Is de Nightjet geschikt voor het reizen met kinderen?

Jazeker! Kinderen vinden treinreizen fantastisch en reizen met de nachttrein is helemaal een avontuur. Het begint al met ’s avonds op het station instappen, het langzaam de donkere nacht inrijden en in slaap wiegen, En dan ’s ochtends wakker worden op een totaal andere bestemming maakt vaak een enorme indruk. Vergelijk dat eens met het gedoe op een vliegveld en een veel te krappe vliegtuigstoel.

Kinderen vinden nachttreinen fantastisch

Met een gezin reis je het meest comfortabel in een eigen ligcoupé voor vier of zes personen. Hoewel de bedjes wat eenvoudiger zijn dan die van de slaapcoupé, heb je op deze manier wel de meeste ruimte De kinderen hebben zo voldoende ruimte om te spelen of lekker naar buiten te kijken. De hoge bedden in de couchettes hebben een valbeveiliging die prima geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 5, jongere kindjes leg je beter in het benedenbed. Hou er ook rekening mee dat de gangpaden in de trein vrij smal zijn, een kinderwagen of buggy die makkelijk inklapbaar en draagbaar is voor het instappen is handig.

De Nightjet is ook qua prijs aantrekkelijk voor gezinnen. Kinderen reizen erg voordelig en er zijn speciale tarieven voor privé-coupé’s voor families bestaande uit 1, 2 of 3 volwassenen en 1 t/m 5 kinderen t/m 14 jaar (een coupé heeft maximaal 6 plekken). Een eigen ligcoupé boek je al vanaf €209 per enkele reis. Een retourtje naar de vakantiebestemming kan dus al vanaf €418, vergelijk dat eens met een Transavia-ticket waar kinderen de volle mep betalen en je ook bijbetaalt voor bagage en stoelreservering. Hoe je deze privé coupé’s boekt lees je verderop.

Hoe boek ik kaartjes voor de Nightjet?

Kaartjes voor de Nightjet zijn makkelijk online boekbaar. Om de voordeligste tarieven te krijgen is het handig om zo vroeg mogelijk te boeken. Hoe meer plaatsen er verkocht zijn, des te duurder de kaartjes worden. De dagen rond het weekend, feestdagen en in de vakanties zijn populairder en dus snel duurder of uitverkocht. Het meest voordelig reis je op maandag-, dinsdag- en woensdagavond buiten het hoogseizoen. Kaartjes zijn te boeken vanaf 180 dagen voor vertrek, rond de dienstregelingswissel in december is deze termijn wat korter.

Kaartjes boeken via de ÖBB/Nightjet.com

Het makkelijkst is om de kaartjes te boeken via de website van de Nightjet. Ga hiervoor naar Nightjet.com en vul de gewenste verbinding en datum in. De website geeft vervolgens de reistijden en de vanaf-prijzen voor de gekozen datum en de dagen daarna. Voorlopig verwijs ik nog even naar de Engelse site. Er is ook een Nederlandstalige Nightjet-site, daar is echter nog een issue met het doorverwijzen naar de Ticketshop.

Het overzicht van de verbindingen en vanaf-prijzen via Nightjet.com

Als je vervolgens op “Book Ticket” klikt dan wordt je doorverwezen naar de webshop van de ÖBB. Voordeel van het gebruik van Nightjet.com is dat je niet zelf de specifieke nachttrein hoeft op te zoeken tussen allerlei dagtreinen met overstappen.

De ticketshop van de ÖBB uitgelegd

De samenvatting van datum, tijd, traject en reisgezelschap.

In de Ticketshop zie je bovenin een samenvatting van de gekozen datum, reisgezelschap en de actuele totaalprijs van je reis. Wil je hier iets aan wijzigen (bijvoorbeeld personen toevoegen of een andere datum kiezen) dan kun je hier simpelweg op klikken. Met de knop “Add to Basket” plaats je het geboekte ticket in je winkelmandje en kun je afrekenen.

Keuze uit het Sparschiene (niet wijzigbaar) en Comfort-ticket (wel wijzigbaar).

In het scherm daaronder vind je de twee tariefsoorten die voor de Nightjet bestaan. Het “Sparschiene”-tarief is het voordeligst (zitplaats vanaf €29,90) en is niet wijzigbaar of te annuleren. Het “Comfort-ticket” is een tarief wat tot 15 dagen voor vertrek kosteloos te wijzigen of te annuleren is. Binnen 15 dagen voor vertrek krijg je nog de helft van het geld terug (kosten altijd minimaal €15). Let op: soms kan een Comfort-ticket goedkoper zijn dan een Sparschiene-tarief. Zo zijn privé-coupé’s en toeslagen voor Interrailers altijd Comfort-tickets, zie ook de uitleg verderop.

Het scherm met de keuze uit zitplaatsen, ligplaatsen (couchettes) of slaapplaatsen).

In het scherm daaronder kies je uit de zitplaatsen, ligplaatsen (couchettes) of slaapplaatsen. De meer- of minderprijs voor de totale coupé wordt al aangegeven.

Daaronder vind je de mogelijkheid om een privécoupé te boeken (zie verderop). Helemaal onderaan kun je tickets voor het lokale OV op je bestemming bijboeken, handig voor een citytrip!

De tickets betalen en printen

Eén naam is voldoende voor 3 personen

Na het kiezen van de gewenste comfortklasse en het tarief plaats je de ticket in het winkelmandje. Vervolgens vraagt de website om één naam, je hoeft dus niet voor alle reizigers een naam op te geven. Het is wel van belang dat deze naam overeenkomt met het paspoort of ID-kaart van deze reiziger.

Na het invullen van de namen kun je de tickets betalen, betaling is onder meer mogelijk met PayPal en creditcard. Na betaling zie je de bevestiging en ontvang je deze ook op het opgegeven e-mailadres. Je zou geneigd zijn om onmiddellijk de PDF te printen, doe dit echter niet! Na het downloaden van de PDF is het niet meer mogelijk om de tickets te wijzigen of te annuleren, ook voor het Komfort-ticket. Het beste download en print je de tickets een paar dagen voor vertrek. Pro-tip van mijn kant: zet dit even in je agenda als reminder.. Voor internationale reizen vraagt de ÖBB de tickets nog wel uit te printen op A4-papier.

Hoe boek ik een privé-coupé?

De Nightjet heeft aantrekkelijk geprijsde privé-coupé’s, zeker voor gezinnen. Het voordeel is dat er niemand anders in de coupé verblijft, je wordt dus niet gestoord omdat er nog iemand midden in de nacht instapt. Het is mogelijk om deze coupé te boeken voor 1, 2 of 3 volwassen, daarbij mogen maximaal 5 kinderen t/m 14 jaar meegenomen worden. Een coupé heeft maximaal 6 plekken, bij grotere groepen krijg je automatisch meerdere coupé’s aangeboden.

Om een privé coupé te boeken kies je op de Nightjet-website de gewenste verbinding en vertrekdatum zoals hierboven omschreven. Voer vervolgens het aantal volwassenen en kinderen t/m 14 jaar in. Ook de leeftijd van de kinderen op de dag van reizen wordt gevraagd.

Voer het aantal reizigers en de leeftijden van de kinderen in.

Kies in het resultatenscherm altijd voor “Comfort-Ticket incl. Reservation”. De totaalprijs schiet daardoor omhoog, maar laat je niet afschrikken:

Een totaalprijs van €370 lijkt even heel hoog.

Kies vervolgens voor zitplaatsen, ligplaatsen of slaapplaatsen en je ziet dat onderaan de privé-coupé te selecteren valt. De prijs wordt hierdoor weer lager:

De prijs is weer omlaag naar €239, keurig voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen.

Je kunt de boeking vervolgens op de gebruikelijke manier afronden zoals boven omschreven.

Hoe boek ik Nightjet-toeslagen voor bij mijn Interrail?

De Interrailkaart is ook geldig op de Nightjet. Je hoeft allee de dag van vertrek in te vullen of te activeren als je op een flexibele Pass reist. Reserveren is verplicht en je betaalt een toeslag afhankelijk van de gekozen comfortklasse. De toeslagen bedragen €14 voor een zitplaats, €34 voor een plekje in een lig-6 coupé, €44 in een lig-4-coupé en vanaf €74 in een slaapcoupé.

De toeslagen zijn online te boeken. Ga hiervoor naar Nigtjet.com en selecteer de gewenste reisdatum en verbinding zoals boven omschreven. Kies vervolgens in de Ticketshop voor het scherm waar je de reizigers toevoegt en klik op “Add Discount¨:

Typ vervolgens “Interrail” en kies voor “Interrai/Eurail-Globalpass”. Klik daarna op “Confirm”

Je moet deze stap voor elke reiziger herhalen. In het resultatenscherm zie je dat de prijzen van de “Comfort-tickets” nu allemaal de hoogte hebben van de Interrailtoeslag. Een toeslag is altijd een “Comfort-ticket”, je krijgt er dus ook de gunstige voorwaarden voor wijzigen en annuleren bij.

Een ticket voor een lig-4-plaats met Interrailtoeslag

Vervolgens kun je de boeking op de gebruikelijke manier afronden zoals boven omschreven.

Kan ik via de ÖBB ook doorgaande tickets boeken?

Sowieso naar alle bestemmingen in Oostenrijk, ook voor veel busroutes. Een tripje Utrecht-Ischgl is prima via de webshop van de ÖBB te boeken. Ook aansluitende verbindingen met de EuroCity naar Italië (dus vanaf Innsbruck naar Bolzano, Trento, Verona, Venetië en Bologna) zijn makkelijk online boekbaar. Dat geldt ook voor bestemmingen in Hongarije, zo is Amsterdam-Budapest makkelijk online te boeken.

Utrecht-Bologna voor €54,80, met de Nightjet is het mogelijk

Kan ik de Nightjet ook boeken via NS International of Deutsche Bahn?

Ja, dat kan. Via NS International is de Nightjet online te boeken, inclusief de keuze voor lig- of slaapplaats. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld geen Paypal of creditcard hebt of graag Nederlandstalige ondersteuning wilt. Let er wel op dat NS International online bijvoorbeeld de privé-coupé-tarieven niet aanbiedt, daarvoor moet je bellen.

Als je via de planner van Deutsche Bahn een verbinding met Nightjet selecteert dan kun je de prijs opvragen. De boeking verloopt echter via de ÖBB, dus daar rechtstreeks boeken is net zo handig. Het kan wel handig zijn om via DB te boeken als je nog een aansluitend traject in Duitsland nodig hebt.

Zijn er ook stedentrips of treinrondreizen die ik met de Nightjet kan doen?

Jazeker. Treinrondreis.nl biedt een stedentrip Wenen aan waarbij je met de Nightjet reist. Doordat je ’s ochtends aankomt en op de terugreis ’s avonds vertrekt haal je extra veel uit je citytrip!

En ook voor een langere rondreis is de Nightjet prima bruikbaar. Wat te denken van een rondreis door Slowakije, een nog relatief onbekend vakantieland in Midden-Europa, maar zeer de moeite waard!

Waar moet ik verder nog aan denken bij het reizen met de Nightjet?

Als je een licht slaper bent dan kan het handig zijn om een paar oordopjes en een oogmaskertje mee te nemen, in het slaaprijtuig maken deze ook deel uit van het welkomstpakket. Mocht je een coupé met gedeeld sanitair boeken dan kan een paar slippers handig zijn als je ’s nachts naar de WC moet.

Voor langere personen is het raadzaam de bovenste bedden in het lig- en slaaprijtuig te mijden, deze zijn vaak wat korter waardoor je vaak je voeten niet kwijt kunt. Mocht je niet afhankelijk willen zijn van de catering aan boord dan is het ook prima toegestaan om zelf wat te eten en drinken mee te nemen. Maak het niet te vrolijk, tussen 22.00 en 08.00 geldt de nachtrust en moet het stil zijn.

Maar bovenal, geniet van de reis. Reizen per nachttrein is fantastisch!

6 reacties

  • metdetreinnaarhetbuitenland Bericht auteurBeantwoorden

   Op de beginstations meestal zo’n 20 tot 10 minuten voor vertrek, op Utrecht en Arnhem is de stop ongeveer 3 tot 4 minuten.

 1. Joost helberg Beantwoorden

  Ben net gaan kijken op utrecht centraal. Inwilligen met 3-en reizen met een, smalle, rolstoel voor een van die drie. Een couchette voor 4 lijkt het handigst. Dit omdat de slaapwagon te smal is met te smalle deuren. De couchettewagon kent bredere paden en soms een invalidentoilet. Is een van de couchettebedden weg te klappen?

 2. Oliver Beantwoorden

  Ik heb tweemaal een rijtuig met zitaccommodatie geboekt voor mijn groep, maar de personen in mijn groep komen vanuit verschillende plekken in het land. Volgens de tickets vertrekken we vanuit Amsterdam. Is het de bedoeling dat we allemaal tegelijkertijd vanuit Amsterdam vertrekken of kunnen sommige personen in mijn groep instappen ook instappen in Utrecht of in Den Bosch?

  Alvast bedankt!

  • metdetreinnaarhetbuitenland Bericht auteurBeantwoorden

   Zolang één van de reizigers in Amsterdam instapt met het ticket lojkt ne dat geen enkel probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *