Voordelig internationaal treinreizen? Kies voor Interrail!

In de hele “vliegschaamte” en “treintrots”-discussie heeft de trein de naam om duur te zijn. Hoewel dit vaak klopt, vliegt men soms uit de bocht door te hoge prijsvoorbeelden aan te halen.

Mijn “eigen” GroenLinks haalde een aantal prijzen aan in de promotie voor de petitie voor “Meer treinen, minder vliegen” die in de praktijk veel voordeliger geboekt konden worden. En zie het volgende Twitter-bericht:

Treintickets van Rotterdam naar Madrid gekocht (retour): €689,40.

ZESHONDERDNEGENENTACHTIG EURO!

Wat kunnen principes soms toch een hoop geld kosten zeg.— Henri Bontenbal (@HenriBontenbal) 22 maart 2019

Als je een lange treinreis invoert op een website als Ou.sncf.com of HappyRail dan kun je inderdaad dit soort prijzen vinden. Een mooi voorbeeld is Breda-Edinburgh voor een vrijdag in maart, prijs gevonden via HappyRail:

De meeste reizigers zullen het scherm snel dichtklikken en een vlucht boeken. Maar als je echt milieuvriendelijk wilt reizen en niet krap bij kas zit, dan kun je natuurlijk €323 aftikken en in de trein stappen. Wat men zich echter niet realiseert is dat dit soort lange treinreizen vak veel voordeliger kunnen met een Interrailkaart.

Snel naar:
Vergelijk prijzen tussen losse tickets en Interrail
Toeslagen voor Interrail
Interrrail kopen als mobiele pass
Reserveringen maken via de Interrail-app
Zelf de reserveringen regelen
De Interrail-pass kopen via een verkooppunt

Interrail?

Misschien associeer je Interrail met zwetende tieners die hangend in het gangpad van stad naar stad reizen terwijl ze de lokale kroegen afstropen op zoek naar goedkoop bier. Hiervoor is het nog steeds erg geschikt, er zijn ook nog steeds (extra) voordelige Interrailkaarten voor jongeren t/m 27 jaar.

Interrail is de laatste jaren echter aantrekkelijker geworden voor alle treinreizigers. Er zijn passen voor zowel 1e als 2e klas, voordelige tarieven voor senioren en kinderen t/m 11 jaar reizen gratis mee met een volwassene tussen de 28 en 59 jaar. Verder is de geldigheidsduur is verruimd naar een X aantal dagen per maand ipv per 15 dagen. En de nieuwe voordelige “4-dagen in een maand”-pas biedt goede alternatieven bij dure treinretourtjes of voor korte vakanties. Hoe weet je echter wanneer Interrail voordeliger is en hoe kom je aan zo’n pas? Een korte handleiding:

Stap 1: Vergelijk de prijzen tussen een los treinretour en een Interrailkaart:

Zoek als eerst de prijs van je gewenste reis via een boekingssite als HappyRail, TrainLine of NS International. Komt de prijs boven de ca. €245 uit (€185 als je jonger dan 28 bent), dan is een Interrailkaart interessant. De precieze prijzen van de Interrailkaart staan op de Interrail. Voor een simpele retourreis heb je voldoende aan de variant van 4 dagen in een maand. Maar langere varianten (5 of 7 dagen in een maand) zijn niet heel veel duurder. Zo kun je opeens 2 of 3 steden aan doen op je stedentrip of de resterende reisdagen gebruiken voor uitstapjes ter plaatse.

Stap 2: Tel de prijzen van toeslagen bij de Interrailpas op:

Reis je naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije of Denemarken, dan ben je snel klaar. Vrijwel alle treinen zijn hier toeslagvrij. Je kunt wel een zitplaatsreservering maken (aan te bevelen voor drukke reisdagen of lange afstanden) voor €4 p.p. per enkele reis.

Reis je richting Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië of Zweden: Dan moet je rekening houden met het betalen van toeslagen, met name voor hogesnelheidstreinen. De prijzen van de toeslagen van de meest populaire treinen zijn (alle prijzen p.p. per trein):

Indicatie toeslagen dagtreinen:

 • Thalys Nederland-Brussel-Parijs, €25 2e klas en €35 1e klas
 • Eurostar: Brussel-Londen, 2e klas €30, 1e klas (Standard Premier) €38. Voor de directe treinen Londen-NL: 2e klas €40, 1e klas (Standard Premier) €50
 • TGV binnen Frankrijk: afhankelijk van aantal beschikbare plaatsen €10 tot €20
 • TGV Frankrijk-Spanje: afhankelijk van afstand, Parijs-Barcelona is bijv. 2e klas €34, 1e klas €49
 • Treinen binnen Spanje: €6,50 tot €10, afhankelijk van treinsoort
 • Italië Freccia-treinen en EC-treinen naar Zwitserland en Oostenrijk: circa €10

NB: Oa Thalys en Eurostar verkopen niet alle zitplaatsen voor houders van Interrailkaarten, deze treinen kunnen dus uitverkocht raken. Ook andere treinen kunnen natuurlijk helemaal vol zitten op piekdata. Boek je kort van tevoren of op erg drukke data: check dan eerst of je gewenste verbinding plaatsen heeft (zie ook stap 3).

Toeslagen nachttreinen

Ook voor nachttreinen dien je een toeslag te betalen, deze hangt af van de gekozen comfortcategorie. Hou rekening met €5 tot €10 voor een zitplaats, €15 tot €35 voor een plekje in een gedeelde couchette of €60 tot €100 voor een plaats in een slaapcoupé met 3 of 2 personen. Precieze prijzen hangen af van de verbinding (hoe verder in Oost-Europa, des te goedkoper). Met de nachttrein-regel (je hoeft bij gebruik van een doorgaande nachttrein alleen de datum van vertrek in te vullen) kun je kostbare reisdagen besparen.

Op de website van de Treinreiswinkel staat een handig overzicht van toeslagen.

Stap 3: De Interrailkaart bestellen als mobiele Pass

Kom je na het optellen van de prijs van de Interrailkaart plus toeslagen tot de conclusie dat Interrail voordeliger is, dan is het tijd om te gaan bestellen. Wie weet kun je de geplande weekendtrip naar Berlijn uitbouwen naar een rondreis naar Berlijn, Praag en Wenen. Extra dagen bijboeken is niet heel duur.

Interrail is tegenwoordig ook verkrijgbaar als mobiele pass! Je hoeft dus niet meer langs een verkooppunt om een ouderwets treinkaartje op te halen. De pass bestellen gaat makkelijk via de Interrail-website. Je laadt de Pass in de Interrail-app.

Voordeel van de mobiele Pass is dat je het ticket niet meer kunt verliezen. Mocht je onverhoopt je telefoon verliezen, dan kun je een vervangende Pass op een ander toestel aanvragen.

Daarbij kun je de ingangsdatum van de Pass tot 11 maanden na aankoop in laten gaan, je bent dus flexibel als de plannen wijzigen. Het activeren en annuleren van reisdagen op flexibele passen kan kosteloos tot middernacht op de betreffende datum.

Voor de mobiele pas heb je één keer per drie dagen een actieve internetverbinding nodig, dat is met alle mobiele dekking en wifi tegenwoordig geen probleem.

Verdere informatie over de mobiele pas kun je vinden op de website van Interrail.

Stap 4: Zelf reserveringen maken via de Interrail-app

Via de Interrail-app kun je heel makkelijk reserveringen maken voor treinen naar en in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Interrail rekent hiervoor wel €2 extra bovenop de reserveringskosten per trein, maar het is natuurlijk wel makkelijk om de reserveringen gelijk in de app te maken. Zie voor alle mogelijkheden de Interrail-website.

Stap 5: Of zelf de reserveringen maken via de website van de vervoerders

Via steeds meer websites van vervoerders kun je makkelijk zelf reserveringen maken. Handig, zo kun je zelf vaak je stoelen uitkiezen en onderweg de zitplaatsen boeken zodat je plannen flexibel blijven. Hou er wel rekening mee dat treinen in de zomerperiode en rond de feestdagen druk kunnen zijn, het kan dan handig zijn om verder vooruit te boeken.

Let erop dat voor een aantal spoorwegmaatschappijen een Passnummer nodig hebt om reserveringen te maken. Dit is met name nodig voor Zweden, Frankrijk en Italië. Als je een mobiele pass koopt moet je dit passnummer laten aanmaken door de Interrail-klantenservice. Reis je naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië of Slowakije, dan heb je dit nummer niet nodig.

Mogelijkheden om zelf te reserveren naar Duitsland en Midden/Oost-Europa

 • Naar en via Duitsland zijn reserveringen te maken via de website van Deutsche Bahn. Hier boek je bijvoorbeeld Amsterdam-Berlijn of Utrecht-Basel.
 • Voor de richting Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije kun je makkelijk gebruik maken van de website van de Tsjechische Spoorwegen (Ceske Drahy). Zoek de gewenste verbinding op en kies vervolgens voor “I want a reservation only”, direct onder de prijs van het ticket.
Klik onder de prijs van het ticket op “I want a reservation only”
 • Nightjet-nachttreinen zijn makkelijk online te reserveren via de ÖBB Ticketshop. Vul de reisdata en gewenste route in en klik vervolgens op “Single Tickets and Day Tickets” (niet op “Seat Only” klikken, ook al zou je dat verwachten). Klik in het resultatenscherm op “Who’s Going” om de reizigersgegevens aan te passen. Klik op “Add Discount” en zoek op “Interrail Global Pass”. Na het invoeren van de korting zie je de prijzen voor de Interrailtoeslagen in het resultatenscherm (€14 voor een zitplaats, €34 voor een lig-6 plaats, €44 voor een lig-4-plaats etc).
Klik bij “Who’s going” op “Change”
Klik vervolgens op “Add Discount” bij elke reiziger en vul “Interrail” in om de Interrail/Eurail-Globalpass te selecteren.
Kies vervolgens de gewenste Nightjet-verbinding. Het “Komfortticket” van €14 is de benodigde toeslag, in het venster daaronder kun je upgraden naar lig- of slaapplaatsen.
 • De populaire Glacier Express en Bernina Express in Zwitserland zijn online te boeken. Doe alsof je een normaal ticket koopt (niet schrikken van de prijs!) en kies na het selecteren van de datum en gewenste verbinding bij het kopje “Reduction” voor “Eurail/Interrail Pass”. De prijs wordt gereduceerd tot de prijs van alleen de reservering.
Kies na het uitzoeken van de verbinding en zitplaats bij het menu “Reduction” voor “Interrail Pass”

Mogelijkheden om zelf te reserveren naar Frankrijk, Groot-Brittannië en Zuid-Europa

 • Voor Thalys en Eurostar is er een reserveringsmogelijkheid via de website van de Belgische Spoorwegen. Je kunt hier van alle Thalys- en Eurostar-verbindingen de beschikbaarheid checken en reserveringen maken, ook vanuit Nederland naar Parijs en vanuit Nederland naar Londen.
 • Voor binnenlandse TGV’s en andere reserveringsplichtige treinen binnen Frankrijk was er een mogelijkheid via de website van de SNCF. De Franse Spoorwegen zijn echter niet in staat om een capabele boekingssite te bouwen en hebben deze functie weer offline gehaald. Zodra deze functie weer online komt zal ik het hier vermelden.
 • Voor treinen binnen Italië (Freccia- en IC-treinen) en de EuroCity-treinen Zwitserland-Italië kun je reserveringen maken via de boekingssite ItaliaRail. Kies bij de optie “Eurail/Interrail pass” de eerste of tweede klas-Pass uit en zoek de gewenste verbinding. Men rekent bovenop de reserveringskosten voor de trein €3,50 boekingskosten, maar deze website is een stuk gebruikersvriendelijker dan de zeer onoverzichtelijke website van Trenitalia.

Mogelijkheden om zelf te reserveren naar Denemarken en Zweden.

 • Zweedse treinen zoals de hogesnelheidstrein X2000 en nachttreinen naar Lapland zijn makkelijk te reserveren via de website van de Zweedse Spoorwegen SJ. Kies bij “Who will Travel” voor “Rail Pass” en vervolgens “Interrail or Eurailpass”.
Klik op “Add Railpass” bij “Who will travel”
Selecteer vervolgens “Interrail or Eurailpass”
 • De InterCity-treinen Hamburg-Kopenhagen zijn te reserveren via deze website van de Deense Spoorwegen.
 • De nachttrein Berlijn-Hamburg-Malmö-Stockholm is te reserveren via de website van Snälltaget. De toeslag voor een ligplaats in een 6-persoonscoupé bedraagt €39 per persoon. Voer bij “Promotion Code” de code “Interrail” in om deze prijzen te krijgen.
Vul bij “Promotion Code” de code “Interrail” in.

Mogelijkheden om zelf te reserveren naar overige bestemmingen in Europa:

 • Treinen naar en binnen Spanje, Portugal, Groot Brittannië, Polen, Noorwegen en Finland zijn niet online te maken. Wil je met deze treinen reizen, kies dan voor een verkooppunt dat de reserveringen voor je kan maken bij aanschaf van de Interrailkaart (zie onder)

Stap 6: Of de Interrailkaart fysiek kopen bij een verkooppunt

Voor sommige mensen kan een fysieke pas handiger zijn. Een fysieke pas kan handig zijn als je geen moderne smartphone hebt of minder digitaal vaardig bent.

Een goed verkooppunt kan daarbij ook alle reserveringen voor je maken, zodat je daar geen zorgen meer over hebt. Het kan natuurlijk wel zijn dat men daar extra reserveringskosten voor rekent.

De Treinreiswinkel kan vrijwel alle treinen in Europa reserveren en heeft jarenlange ervaring hiermee. Ook NS International verkoopt Interrail-kaarten, alleen zijn de reserveringsmogelijkheden hier wat beperkter.

Met een fysieke pas leg je de ingangsdatum al wel vast en zijn er dus kosten verbonden aan het wijzigen van deze ingangsdatum.

4 reacties

 1. debbie appeldoorn Beantwoorden

  Leuke site met handige info. Ik wil vd zomer samen met mijn kinderen van 7 en 14 door oost europa treinen. Nu zat ik te kijken wat een ticket van utrecht naar wenen kost met de nachttrein. Ik kom dan op een prijs uit van 132 euro…. lijkt mij een beetje veel als je dit optelt bij een interrail…. wat doe ik fout?

 2. metdetreinnaarhetbuitenland Bericht auteurBeantwoorden

  De 132 Euro kan wel kloppen, de toeslag voor een Lig-4-coupé is 44 Euro per persoon.

 3. Karin Ühl Beantwoorden

  In Groot Brittanië kun je bij ieder station reserveringen maken op vertoon van een geldig ticket. Dus als je er eenmaal bent aangekomen, kun je voor de rest van je reizen wel reserveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *