Naar Zuid Frankrijk zonder overstap in Parijs.

Zondag 31 maart vertrok de eerste directe Thalys naar Disneyland Parijs. Voortaan reis je in 3 uur en 40 minuten vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam twee keer per dag direct naar de wereld van Mickey Mouse, Donald Duck en Goofy. De overstap in Brussel Zuid (niet het meest prettige station) vervalt hiermee, fijn voor gezinnen met jonge kinderen die een weekendje naar Disneyland willen.

De Thalys naar Disneyland stopt ook op Aéroport Charles de Gaulle TGV, het treinstation van de grootste luchthaven van Parijs. Ideaal als milieuvriendelijke(re) aanreis voor je intercontinentale vlucht. Het zou natuurlijk ideaal zijn als KLM en AirFrance dit als alternatief aanbieden voor de vervuilende korte vluchten tussen Amsterdam en Parijs, maar vooralsnog lijkt men hiermee niet veel haast te maken.

Overstappen op Marne La Vallée-Chessy

Met de nieuwe Thalys naar Disneyland kun je ook makkelijk overstappen op aansluitende verbindingen naar Zuid Frankrijk. Op het station voor de ingang van Disneyland, Marne-La-Vallée-Chessy, stoppen namelijk ook doorgaande TGV’s die vanuit bijvoorbeeld Lille en Straatsburg naar Bordeaux, Lyon, Avignon en Marseille rijden.

Hierdoor bespaar je jezelf een metro/taxirit door Parijs. Veel mensen zien dat als een obstakel om de trein naar Zuid Frankrijk te pakken. Het is natuurlijk ook niet prettig om met veel bagage jezelf in een volle metro te wurmen. En met name in de zomer kan het in de Parijse metro godvergeten heet zijn.

En in vergelijking met de heksenketels die het Gare du Nord en Gare de Lyon in het centrum zijn is het station Marne-La-Vallée-Chessy met 2 TGV-perrons een stuk rustiger. Het station heeft echter wel faciliteiten voor lange-afstandsreizigers zoals een wachtruimte, toiletten en restaurants/winkels.

Welke verbindingen zijn er mogelijk via Marne-La-Vallée-Chessy?

In onderstaande tabel zie je welke verbindingen er mogelijk zijn met een overstap in Marne-La-Vallee. Er zijn goede aansluitingen beschikbaar richting Lyon, Avignon, Marseille en richting Tours en Bordeaux.

Heen:

RijdtDagelijks*Dagelijks
Amsterdam C.V07.1515.15
Schiphol V07.3415.34
Rotterdam C.V07.5815.58
Marne-La-Vallée-Chessy A10.5319.04
RijdtDagelijksMa-VrDagelijksMa-Vr en Zo
Marne-La-Vallée-ChessyV11.3211.5212.1019.40
St-Pierre-des-Corps (Tours)A12.59
PoitiersA13.32
AngoulemeA14.13
Bordeaux-St-JeanA14.52
Lyon-Part-DieuA13.4414.0021.30
Valence TGVA14.40 (za-zo)
Avignon TGVA15.08 (ma-vr)22.40
Aix-en-Provence TGVA15.3123.03
Marseille-St-CharlesA15.4623.18

*Rijdt op zaterdagen in juli en augustus circa 1 uur eerder, op deze dag rijdt echter ook de directe Zon-Thalys Amsterdam-Marseille. Treintijden binnen Frankrijk kunnen op sommige dagen iets afwijken, check dit bij boeking.

Terug

RijdtDagelijksDagelijksDagelijks
Marseille-St-CharlesV06.3415.08
Aix-en-Provence TGVV06.4915.24
Avignon TGVV07.1115.51
Valence TGVV07.49 (niet zo)
Lyon-Part-DieuV08.3017.00
Bordeaux-St-JeanV15.08
AngoulemeV15.46
PoitiersV16,28
St-Pierre-des-Corps (Tours)V17.01
Marne-La-Vallée-ChessyA10.2018.2718.48
RijdtDagelijks*Dagelijks
Marne-La-Vallée-ChessyV12.0420.04
Rotterdam C.A15.0623.06
SchipholA15.2523.25
Amsterdam C.A15.4423.44

*Rijdt op zaterdagen in juli en augustus circa 1 uur eerder, op deze dag rijdt echter ook de directe Zon-Thalys Marseille-Amsterdam. Treintijden binnen Frankrijk kunnen op sommige dagen iets afwijken, check dit bij boeking.

Hoe boek ik tickets via Marne-La-Vallée

Boekingswebsites van de SNCF, NS International en de ticketwebsites Trainline en Happyrail zullen de verbindingen via Marne-La-Vallée vaak niet laten zien. Dit komt omdat er snellere verbindingen met een metrorit door Parijs beschikbaar zijn. Vaak heb je dan maar 45 tot 60 minuten de tijd om van station te wisselen, zeker bij vertraging veel gestress of je de aansluiting nog gaat halen.

Omdat de wachttijden in Marne-La-Vallée wat langer zijn zul je dit als via-station moeten invoeren. De enige Nederlandstalige website met I-Deal-acceptatie die deze mogelijkheid biedt is B-Europe, de internationale tak van de Belgische Spoorwegen (NMBS). Zou je toch via één van de andere sites willen boeken, dan zul je de trajecten los moeten boeken. Prijzen en verbindingen zijn dan lastiger te vinden.

Tickets boeken via B-Europe

Vul in het startscherm het gewenste vertrek- en aankomststation, datum en tijd in en klik vervolgens op “Uitgebreide Zoekopties”:Voer vervolgens bij “Via” het station “Marne-La-Vallée-Chessy” in en klik op “Toon Treinen”.

In het resultatenscherm worden nu alle verbindingen via Marne-La-Vallée weergegeven. Bordeaux-Amsterdam voor €77 met een comfortabele overstap voor de deur van Disneyland, waarom zou je nog gaan vliegen?

Vul na het kiezen van de verbindingen je naam in (zoals in het paspoort), betaal met Ideal of creditcard en print de tickets uit of laat ze zien in de NMBS-app.

Ook de internationale boekingswebsite Loco2 biedt de mogelijkheid om reizen met een via-station te boeken, echter is deze website niet in het Nederlands beschikbaar en kun je alleen afrekenen met creditcard.

Andere TGV-bestemmingen via Marne-La-Vallée

In de tabel vind je alleen de aansluitingen richting Lyon, Marseille en Bordeaux omdat deze bestemmingen het meest gevraagd zijn en omdat de wachttijden niet extreem lang zijn. Maar er zijn ook directe TGV’s vanuit Marne-La-Vallée richting Montpellier, Strasbourg, Nantes en Rennes. Met een wat langere overstap zijn dus meer bestemmingen bereikbaar.

Aansluitende verbindingen met OuiGo

OuiGo is sinds enkele jaren het “low-cost”-treinconcept van de Franse Spoorwegen. Men neemt het imiteren van een low-cost-vlucht erg serieus, zo is er een verplichte check-in-limiet, moet je extra bijbetalen voor grote bagage en is de zitplaatsopstelling krapper dan in een normale TGV.

Aan de andere kant kun je bij OuiGo wel voordelige tarieven vinden als de tarieven voor de TGV vrij hoog zijn. OuiGo rijdt vanaf Marne-La-Vallee naar onder andere Marseille, Montpellier en Bordeaux. Hou wel een ruime overstap aan tussen Thalys en OuiGo en omgekeerd, in geval van vertraging heb je namelijk geen rechten en zul je een nieuw ticket moeten kopen. Tickets zijn te boeken via de OuiGo-website.

Bezoek aan Disneyland Parijs

En als je dan toch voor de deur van Disneyland aan het overstappen bent, waarom zou je geen vroege Thalys naar Marne-La-Vallée nemen, een dagje één van de Disney-parken bezoeken en in de namiddag/avond doorreizen. Of je zomervakantie in Frankrijk verlengen met een paar dagen Disneyland! Tickets en hotels boek je via de website van Disneyland of een reisorganisatie zoals de Treinreiswinkel.

4 reacties

 1. Matthijs Beantwoorden

  Wederom een goed en informatief artikel! De tabel met treintijden is echter heel slecht leesbaar via Chrome op een Android-smartphone. Kun je daar eens naar kijken?

  • metdetreinnaarhetbuitenland Bericht auteurBeantwoorden

   Dank voor het compliment. Binnenkort ga ik een fikse update van de lay-out doorvoeren, daarmee zou de leesbaarheid om mobiele apparaten ook beter moeten worden.

 2. Jan Korff de Gidts Beantwoorden

  Dag Matthijs,

  Dit voorjaar, mede dankzij jouw inzet, met Thalys en TGV naar barcelona getreind. RAMPSPOEDIG: Aansluiting in Brussel Zuid (thalys moest wachten oo IC Direct…) gemist: gereserveerde plaatsen in TGV kwijt. Toch via Parijs moeten reizen… taxi …. naar Gare dubLyon: ook daar natuurlijk geen gereserveerde plaatsen: 4,5 uur moeten hangen in barrijtuig. Op terugweg idem.. Hoe versnellen we de transitie en moderniseren we ons int treinsysteem? Ieder geeft de ander de zwarte piet. Wie is hier op aanspreekbaar? EU? Hoor ik van jou?

  • metdetreinnaarhetbuitenland Bericht auteurBeantwoorden

   Wat een nare reis is dat geweest! Voor het verkrijgen van vertragingsvergoeding en compensatie van eventueel gemaakte kosten is het verkooppunt waar de tickets gekocht zijn het aanspreekpunt. Zij dienen de vertragingsclaim af te handelen en compensatie uit te betalen. In de praktijk wordt daar inderdaad regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd. Er zijn overigens ook goede voorbeelden, zo stortte Virgin Trains automatisch de helft van de ticketprijs binnen één dag terug op mijn creditcard, nadat wij met 33 minuten vertraging in Londen aankwamen.

   Ik wil hier binnenkort nog eens aandacht aan besteden met een artikel over hoe je dient te handelen bij vertraging of gemiste aansluitingen, op welke compensatie je recht hebt en waar je heen kunt als je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Voor de rest zou de regelgeving rondom verplichtingen van spoorwegmaatschappijen jegens de reiziger nog een stuk beter kunnen. Zelf ben ik meer van de praktijk, maar ik weet dat bijvoorbeeld Rover Buitenland zich er hard voor maakt.

   (Oja, en het is Maurits)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *