Met de trein op vakantie in corona-tijd

2020, het jaar wat anders is verlopen dan iedereen had gedacht. Het jaar waarin de internationale trein een nog beter alternatief zou worden voor het vliegtuig. Hoe anders werd het door het corona-virus: zelfs de grenzen met België werden gesloten. Je huis, tuin, balkon en het lokale park werden de voornaamste vakantiebestemming.

Maar alle maatregelen hebben wel resultaat gehad. Nu (begin juni) lijkt het virus redelijk onder controle en zijn de IC-afdelingen niet meer overbelast. Daardoor mag je weer naar het museum of restaurant, met natuurlijk de nodige regeltjes rondom afstand houden.

Ver vooruit kijken en plannen is lastig geworden in 2020. De situatie rondom het virus kan snel veranderen. Dat maakt het plannen van een vakantie lastiger. Plan je deze zomer een vakantie op de fiets naar Drenthe? Of pak je de auto voor een weekje Ardennen? Dat is een prima alternatief in 2020. Die grote internationale treinreis kan ook in 2021 of later.

Toch met de trein op vakantie?

Maar er kan toch een goede reden zijn om in 2020 met de trein op vakantie te gaan. Wellicht heb je geen rijbewijs of kun je niet aan een auto komen. En lange fietstochten zijn lichamelijk niet voor iedereen weggelegd. Dan kan de internationale trein (met de nodige voorzorgsmaatregelen) een goede optie zijn.

Het lijkt in ieder geval verstandiger om de trein te pakken dan het vliegtuig. De luchtvaartmaatschappijen proberen (zoals gebruikelijk) nu al weer een uitzonderingspositie te bedingen in de corona-regels. Een vol vliegtuig kun je onderweg niet verlaten. Als een coupé in een trein te vol blijkt te zijn dan kun je nog altijd in een rustigere coupé gaan zitten of in het uiterste geval de trein verlaten en de volgende pakken. De trein geeft daarin meer flexibiliteit en lucht.

Mag ik met de trein op vakantie?

Zoals premier Rutte op zijn persconferentie op 3 juni aangaf is op zomervakantie gaan in 2020 met de nodige voorbereidingen mogelijk. Vanaf 15 juni wordt voor een beperkt aantal landen het reisadvies versoepeld van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (reizen mogelijk met veiligheidsrisico’s).

Een goed startpunt voor het bepalen van je bestemming is dan ook de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle oranje landen zijn een no-go voor je vakantie. Je reisverzekering biedt hier geen dekking. Maar landen die geel gekleurd zijn, kunnen als vakantiebestemming dienen. Wel dien je de nodige maatregelen te treffen en je goed te informeren over de lokale regels. En bedenk dat een situatie altijd weer kan wijzigen.

Voor je internationale reis moet je natuurlijk ook per binnenlandse (NS)-trein naar het opstappunt van de internationale trein reizen, mag dat wel? NS communiceert “reis alleen met de trein als het echt moet”. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij je zelf. Men zal geen controle doorvoeren op het motief van je reis. Op een Kruidvat-kaartje naar de Primark in Zaandam sporen omdat die leukere truien heeft dan die in Enschede is natuurlijk geen noodzakelijke reis. Maar als jij geen alternatief hebt om op je (welverdiende) vakantie te gaan en daarvoor een keer in de trein stapt, dan is het een prima reden om met de trein te reizen. Neem je verantwoordelijkheid en denk goed na.

De internationale treinreis plannen

In de artikelen over goedkope treintickets (zoals die over de Sparpreisen naar Duitsland) schreef ik al vaak: vermijd de drukke reisdagen. In deze tijd is dat niet alleen een goede optie om voordeliger te reizen, maar ook om drukke treinen te voorkomen. Drukke reisdagen zijn vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. De dinsdag, woensdag en donderdag zijn over het algemeen rustiger. En als je de mogelijkheid hebt om buiten de zomervakantie op pad te gaan, doe dat vooral. De toeristische gebieden zijn in september en oktober rustiger dan juli en augustus als heel Europa op vakantie is.

Omdat lang reizen met een mondkapje op niet prettig is kan het ook verstandig zijn om een lange treinreis in meerdere etappes te plannen. Amsterdam-Praag is normaal gesproken prima in een dag te doen, maar misschien is Amsterdam-Berlijn op dag één en Berlijn-Praag op dag 2 nu prettiger. Of pak een relatief onbekende stad als Hannover of Leipzig als overnachtingsplek, ook dat is een manier van drukte ontlopen.

En wellicht is “slow-travel” een aardig idee voor de zomervakantie. Regionale treinen zijn doordeweeks buiten de spitsen meestal vrijwel leeg en kunnen dus een prima manier zijn om op een relaxt tempo veel van een land te zien. Daarbij is het in bijvoorbeeld Duitsland erg voordelig met goedkope dagkaarten, ik schreef eerder een artikel over voordelig grensoverschrijdend reizen naar Duitsland.

Informeer naar de lokaal geldende regels

Hoewel we in Europa in meer of mindere mate allemaal ongeveer hetzelfde doen om het coronavirus in te dammen, zijn er toch verschillen. Zo moet je in bijvoorbeeld België ook je mondkapje ophouden in de stations. In Zwitserland is het niet verplicht om een mondmasker te dragen maar wordt het wel aangeraden. In Duitsland verschillen de regels ook weer per deelstaat, zo moet je in sommige deelstaten ook een mondkapje dragen in de supermarkt.

Corona-regels in de Nederlandse treinen.

Omdat de regels regelmatig wijzigen, is het ondoenlijk om een compleet overzicht actueel te houden. Daarom een link naar de corona-pagina’s van de verschillende spoorwegmaatschappijen:

Reizen naar Groot-Brittannië is vooralsnog alleen mogelijk als je na aankomst 14 dagen in quarantaine gaat. Een vakantie is dus praktisch onmogelijk naar die bestemming. Eurostar heeft ook nog geen datum aangekondigd per wanneer de treinen van/naar Amsterdam weer gaan rijden.

Boek wijzigbare tickets en accommodatie

Zoals het er nu voorstaat is een zomervakantie per trein dus weer beperkt mogelijk in 2020. Maar de situatie kan snel wijzigen. Als het virus weer de kop opsteekt, dan kan het zijn dat versoepelingen snel ongedaan gemaakt worden. Het is dus raadzaam om tickets of accommodatie te boeken die gewijzigd of geannuleerd kunnen worden.

De meeste spoorwegmaatschappijen zijn flexibel omgegaan met restitutie of wijziging van tickets in de lockdown. Zo waren Sparpreisen naar en binnen Duitsland (gekocht voor 13 maart 2020), ook onbeperkt geldig op andere data en treinen. Ook Interrail heeft een ruime coulance-regeling voor haar tickets, waarbij in veel gevallen kosteloos gewijzigd of geannuleerd kon worden.

Let ook goed op of maatschappijen hun tickets restitueren in geld (zoals NS International doet) of in tegoedbonnnen. Eurostar keert bijvoorbeeld tegoed uit wat tot een jaar na reisdatum gebruikt kan worden voor een boeking via de website.

Samenvattend is het verstandig om te kiezen voor wijzigbare tickets en niet alleen voor de goedkoopste prijs te gaan. Hou er ook rekening mee dat veel annuleringsverzekeringen een tweede uitbraak inmiddels niet meer als dekkingsgrond aanmerken.

Ga dus wijs op reis

Zoals premier Rutte al opmerkte: ga wijs op reis. Informeer vooraf goed naar alle (on)mogelijkheden en regels. Hou je ter plaatse aan de geldende voorschriften. En zorg ervoor dat je flexibel je reisplannen kunt wijzigen of aanpassen als dat nodig is.

En buiten dat: fijne vakantie per trein!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *